lördag 24 juli 2010

Bankkunderna kräver rättvisa

Trots att Högsta domstolen väldigt tydligt ogilitigförklarat lån i isländska kronor säkrade i utländsk valuta, tvivlar den isländska regeringen om det bara avser lån till bilköp och andra konsumentvaror och/eller bostadslån. "Detta är gigantiskt stort, en "jungel" och ingen vet vad som gäller i varje enstaka fall", säger finansminister Steingrimur Sigfusson i Morgunbladet. "Vi får vänta och se hur utvecklingen blir".


I går dömde Tingsrätten i Reykjavik vilken ränta som skall tillämpas när de olagliga lånen omvandlas till lagliga. I alla fall lån till bilköp. Enligt Tingsrätten i Reykjavik bör räntan följa lägsta icke indexreglerade räntan enligt Riksbanken i stället för den avtalsenliga låga räntan som de illegala låneavtalen bjuder på. Tingsrätten dömer därmed enligt Riksbankens och Finansinspektionens rekommendationer i frågan. Domen överklagades till Högsta domstolen och när den dömer får låntagarna till slut veta vilken ränta som gäller. Hur Högsta domstolen dömer kommer att bli vägledande för lösningen på denna röra orsakat av banker och finansbolag som upprättade egna olagliga villkor för utlåning på Island under de "goda åren". Många har fått gå från hus och hem när de inte klarat av höjningarna på skulderna efter devalveringen av kronan i skuldkrisens spår.


Tingsrättens dom i går är ett steg på vägen att juridiskt reda ut vad som gäller och många ser fram mot Högsta domstolens beslut. Bankerna och finansbolagen backade upp av regeringen försöker så länge som det är möjligt att ta högsta möjliga ränta och förhala en rättelse mot kunderna. Från bankhåll kommer budskapet att om Högsta domstolen dömer att lånens räntevillkor gäller så kommer en andra bankkrasch att infinna sig på Island.


Konsumenterna står på sig och vägrar låta banker och finansbolag kräva in pengar utan att Högsta domstolen får säga sitt först. Tur det, annars vore det illa för rättsväsendet på Island!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar