lördag 4 december 2010

Från playboy till plundrare. Snaran dras åt Jon Asgeir Johannesson.

Tiden rinner ut för Islands skalbolagskung och största ekonomiska brottsling.
Svenska dagbladet publicerar i dag artikeln Från Playboy till plundrare. Den handlar om isländska skalbolagskungen Jon Asgeir Johannesson, hans uppgång och fall.

I artikeln beskrivs de goda dagarna när ingenting tycktes omöjligt för Jon Asgeir. Han kom från en butikskedja inom dagligvaruhandeln på Island och blev plötsligt "ägare" till lyxbutiker i London, Stockholm och Köpenhamn. "Ägare" till banker som Kaupthing och Glitnir. Han brukade ta affärsmän till Island på fester  - där ryktet säger att mer än bara champagnen flödade. Det sista han gjorde innan Glitnir bank försattes i konkurs år 2008 var att lura amerikaner att investera över 2 miljarder dollar i värdelösa papper hos Glitnir New Yorks kontor. Pengarna har försvunnit. Detta är bara en del av alla pengarna som försvunnit när hänsyn tas till alla skalbolagsaffärer. BAUGURs konkurs lämnade ett hål på 1,5 miljarder dollar i skulder. De flesta av dotterbolagen - många väl fungerande bolag innan BAUGUR kom in i bilden - har utnyttjats för att ta enorma lån och sitter i dag uppe med skulderna. Vart alla pengar tagit vägen är ett av Islands speciella ekobrotts-åklagares främsta uppgift att spåra. Till hjälp har han ekobrotts-myndigheter i länder som UK och USA. Brottsligheten är mycket omfattande med länder i många delar i världen.

Island brottas med den brända mark som Jon Asgeir & Co lämnat bakom sig. Så gör även delar av näringslivet i UK, USA, Danmark och Sverige. Jon byggde upp ett mediaimperium på Island för att hålla sin image utåt och svärta ned alla motståndare. Han öste pengar i det isländska socialdemokratiska partiet som nu regerar riket tillsammans med vänstergröna. De korrumperade politikerna har hjälpt till att avskriva skalbolagskungens skulder samtidigt som alla motståndare klubbas ned, nu senast förra statsministern Geir Haarde som skall ställas inför en politiskt rättegång. Det isländska folket precis som alla andra drabbade, väntar på rättvisans hantering av bovarna - främst kungen av dem alla: Jon Asgeir Johannesson. När domen kommer, kommer även Islands socialdemokrater att få uppleva en kris - där S-krisen i Sverige kommer i jämförelse att kännas som en kort, smärtfri inledning.

Ansiktet på en av världens mest kända plundrare

Jag har räknat ut - att skulle Jon Asgeir proportionellt (jfr. med antalet invånare) få samma dom som Madoff fick, d.v.s. 150 års fängelse för förskingring av 65 miljarder dollar (jag räknar med att Jon Asgeirs kupp endast är 10% av Madoffs dvs. 6,5 miljarder dollar) då skulle en liknande dom mot Jon Asgeir Johannesson lyda på 15 tusen års fängelse. Med överväldigande stor del av affärerna i andra länder kan denna siffra reduceras till ett tusen och fem hundra års fängelse vilket borde vara mer än normalt generös rabatt från rättvisans sida.

Jag hoppas att Jon använder sin tid i fängelse för att tänka efter hur han kunde gjort i stället om han valt att bli en business man i stället för en rånare. Samtidigt hoppas jag att BAUGURs politiska elit som nu styr Island snabbt avsätts och platserna istället ges åt hederliga politiker på det goda Allting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar