tisdag 30 november 2010

"Bästa" partiet inte så roligt längre

Fantastisk komedi GNARR 

Komikern Jon Gnarr, vars senaste film om hur han blev borgmästare i Reykjavik går på biograferna i Reykjavik, börjar visa sitt rätta politiska ansikte. Stadsborna som röstade i protest på det nya partiet i Reykjavik som skulle tillåta levande isbjörn i djurparken och fria handdukar i stadens simhallar börjar nu få känna av vad för slags komedi de röstat över sig. Skrattet har tystnat.

Reykjavik chockhöjer skatter och andra direkta intäkter, exempelvis taxor på dagis m.m.

Oppositionsrådet Hanna Birna Kristjansdottir, Självständighetspartiets talesman, säger att "alla skatter och avgifter som det går att höja har höjts. Ingen kommer att glädjas över majoritetens nya "roliga" höjningar.

"De gamla kommer inte att tacka för den "glada" nyheten att hemtjänsten höjs med 88%. Makar med två barn på dagis får betala mellan 100 tus till 150 tus iskr mer i skatter och avgifter under nästa år. Dessutom höjs fastighetsskatten."

"Denna budget är för systemet - inte folket", säger Hanna Birna.

Nyligen höjdes el och värme med ca 30 tus iskr för medelfamiljen i Reykjavik per år. Syskonrabatten på dagis sänks med en fjärdedel. Diverse taxor höjs med 5 - 40 %. Fritidsaktiviteter höjs med 20%.

Samtidigt är Reykjavik stads ekonomi stark efter de senaste två åren och kommer att hamna på 20 miljarder iskronor överskott år 2010. Pengar i kassan är drygt 17,1 miljarder, därför frågar sig stadsborna i Reykjavik varför det är nödvändigt att då höja skatterna.

Komikern och borgmästaren Jon Gnarr må garva på upphängda bioaffischer överallt i stan. Samtidigt övervakar han växande köer av barnfamiljer som tvingas hämta mat hos hjälporganisationer för att överleva. Skrattet är för länge sedan borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar