tisdag 30 november 2010

Finanskrisen är till sin natur ett demokratiskt problem

Islands President Hr. Olafur Ragnar Grimsson

I en intervju i BBC nyligen (07.45 min inne i programmet) sa Islands President att när han läser kommentarer om svårigheterna i många europeiska stater "då förefaller det som om många glömmer bort att detta är till sin natur ett demokratiskt problem. Detta är en fråga om viljan finns att ge folket i länderna möjligheten att verkligen bestämma  framtiden. Eller ska lösningarna kontrolleras av den samåkande högsta politiska och finansiella eliten i Europa och andra stater?"

Presidenten ställde frågan:  "Blir folket i Europa tillfrågat om de vill rädda privata banker?" Presidenten som tidigare stöttade bl.a. de isländska bankernas expansion sätter i dag ett frågetecken om folket i Europa skall betala för privata bankers konkurser.

"Europa har tillfört oss demokrati och mänskliga rättigheter. Därför måste det demokratiska förhållningssättet ingå när lösningar på den finansiella krisen tas fram."

President Olafur Ragnar Grimsson diskuterade storleken på de isländska bankerna innan bankkraschen 2008.

"Bankerna växte sig så stora att de tog alla välutbildade och duktiga människor från övriga näringslivet. Det kan jämföras med när skuggan av det stora trädet skymmer solljuset från mindre plantor som då får det svårt att växa."

Olafur Ragnar Grimsson vägrade signera en Icesave-lag som med mycket knapp majoritet hade passerat Altingi och enligt Island konstitution hänvisades lagen då till en folkomröstning. 98% av de som tog ställning i folkomröstningen sa nej till att betala skulderna hos de privata bankernas konkursbon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar