tisdag 28 september 2010

Inte säkert att det blir Törnrosa som vaknar, det kan lika väl bli Frankenstein

I Morgunbladet förra veckan skrevs ett Reykjavikbrev angående diskussionerna om att åtala några tidigare ministrar och väcka upp den s.k. Landsdomstolen. Landsdomstolen bygger på en lag som ursprungligen sattes 1905 och då var tänkt att hålla koll på Islands övervakare från Danmark. Island var då en dansk kolonni och den högsta utsände från Danmark hade makt utöver det vanliga.

De politiska scener som i dag utspelas i det gamla och respekterade Altingi står varken på historisk grund eller är till ökad respekt för denna fina demokratiska institution. Det pågår en kamp om att för första gången använda Landsdomstolen mot tidigare ministrar. Enligt min mening är detta politiska förföljelser från Socialdemokraterna och de rödgröna för att hämnas på och straffa sina motståndare, främst inom Självständighetspartiet.

Det finns många sidor på den uppkomna situationen som till fullo får skrivas på regeringens räkning: Dels har Självständighetspartiets parlamentsledamöter sagt, att om nu någon minister från den tidigare regeringen ska bestraffas av sina politiska motståndare för att inte ha "förutsatt och förhindrat" den ekonomiska krisen, då måste man löpa linan ut och använda samma metod på alla politiker. Rättvisa skipas inte om inte lagens bokstav gäller för alla.

Då ligger nuvarande stats-, finans- och utrikesministrar risigt till. De har medvetet och bevisligen försökt pålägga landet utländska skulder angående Icesave.

Detta hade naturligtvis inte den rådande regeringen tänkt sig, varpå statsminister Johanna Sigurdardottir försökte rädda sitt skinn genom att tala ned ordföranden i kommittén som la fram förslaget om att väcka Landsdomstolen till liv. Atli Gislason från vänstergröna, ordförande i kommittén, svarade då kaxigt att ifall inte Altingi accepterade förslaget skulle han se till att regeringssamarbetet upphörde och nyval skulle äga rum.

Ingen vill hellre ha nyval än oppositionen eftersom huggsexan i Altingi verkar leda nationen in i en återvändsgränd.

Vinner förslaget kan vi vänta oss en ny Sturlungaöld på Island, dvs en ny tid av nationell osämja med krigande sidor.

Det är det sista Island behöver för att ta sig ur krisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar