tisdag 24 augusti 2010

Norsk professor sågar ESA: Island får inte betala för Icesave

Juridikprofessorn Peter Örebech säger i en artikel i dagens Morgunblad att han inte håller med ESA som skrivit ett brev till Islands regering och där tolkat direktiv 94/19 som statlig insättargaranti med minimum 20 tus evro till insättarna vid en eventuell bankkonkurs.

Enligt Peter Örebech föreskriver direktivet inte att 20 tus euro är en minimigaranti eftersom direktivet talar om i Artikel 7 att "varje insättares sammanlagda insättningar skall täckas upp till 20 tus euro i den händelse insättningarna blir indisponibla." På det sättet skulle ett tusen euro, tio tusen euro osv uppfylla direktivet. Peter påpekar att 20 tus euro inte är ett minimibelopp som ESA påstår. Det är ett maxbelopp.

Vidare skriver Peter att den privata garantifonden är ansvarig - inte staten. Allt annat skulle döda kampen mot olagligt officiellt stöd som snedvrider konkurrensen. Peter Örebech menar att det är olagligt att göra en bilateral överenskommelse mellan stater i syfte att lösa brister i EU:s regelverk som innebär att den isländska regeringen betalar medel till garantifonden. Garantifonden får låna pengar till att fylla på med medel men då får lånen inte vara säkrade av staten. Hela garantifondsystemet bygger på egen finansiering med 0,15% avgift på bankernas totala egendom. En annan väg vore att köpa föresäkringar mot plötsliga förluster. Andra vägar till finansiering finns inte enligt dagens system.

Om fonden inte orkar ta mot en ekonomisk smäll får insättarna helt enkelt dela förlusten med fonden enligt deras insättningar. Om ett annat system skall inledas måste direktiven ändras och dessa bli en bindande lag inom EU. Utländska insättare får finna sig i att följa de isländska lagarna som gäller för privata konkurser.

I sina slutsatser skriver professor Peter Örebech:

"Vare sig Islands regering eller den isländska nationen skall betala för den kraschade Icesave-banken. Landsbanki/Icesave ledningens ansvar är jättestort. Insättare borde med ett kritiskt tänkande ta ställning till bankens ledning innan de anförtror banken sina pengar. Bankernas regler för insättningar är officiellt publicerade och registrerade. Människor som vill tjäna mycket pengar tar samtidigt höga risker.

Med denna lösning skulle ansvaret vara hos dem det skall vara: bankernas ledningar, hos chefen som misslyckades att leda företaget och hålla det flytande. En sådan lösning skadar inte insättarnas förväntningar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar