tisdag 24 augusti 2010

Islands fiskeminister vill stoppa EU-anpassningen

"Det är på tiden att säga stopp". Det säger Islands fiskeminister Jon Bjarnason apropå alla pengar EU:s och Islands skattebetalare skall betala för anpassningen av statliga verk och regelverk på Island för att passa EU inför ett förväntat EU-inträde.

EU har börjat skicka ämbetsmän till Reykjavik för att leda omvandlingsprocessen av det isländska samhället som krävs inför ett EU-medlemskap. EU har avsatt motsvarande 4 miljarder isländska kronor mot isländska statens en miljard för denna omvandling.

Men det finns ett hinder på vägen.

När Althingi godkände medlemsansökan ljög socialdemokraterna om vad ansökan gällde. Det var nämligen "ingen ansökan om medlemskap" utan en ansökan om att "diskutera vad ett medlemskap för Island skulle innehålla" som Islänningarna sedan skulle ta ställning till. Skulle man då tycka att det vore rätt att bli medlem av EU skulle den "egentliga ansökan" skickas till EU och omvandlingsprocessen börja.

Men alla som känner till EU vet att här finns det inget mellanting. Antingen ansöker ett land om att bli en medlem eller så gör det inte det. Många Islänningar känner sig lurade av socialdemokraterna för detta dubbelspel när de nu förstår att Islands EU-ansökan är på riktigt.

En av dem är fiskeministern Jon Bjarnason som menar att det som nu sker överensstämmer inte med vad Altingi har godtagit.

"Jag motsätter mig dyra ändringar på lagar och regelverk för att göra allt klart för EU när ansökningsdiskussionerna avslutas. Då är detta bara en ren omställningsprocess. Det är enligt min mening inte det som Altingi beslutade i frågan."

Jon menar att regeringen mörkar omställningsprocessen men att folk från EU:s TAIEX som är på väg till Island berättar helt ärligt vad avsikten med omställningen är: Att anpassa det isländska statsskicket så att det passar för EU när Island förväntas bli en EU-medlem.

"Jag tror att det är många fler än bara jag som sätter kaffet i vrångstrupen när man förstår att Islands statsskick håller på att ändras innan vi har tagit ställning i frågan om vi vill bli en EU medlem eller inte."

Enligt riksdagsmannen Gudlaugur Thor Thordarson är detta samma metod som använts i östra Europa. Där har man sagt att eftersom skattebetalarna redan lagt så mycket pengar i ändringarna "är det lika bra att köra hela vägen och bli medlem så investeringen inte förloras."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar