lördag 28 augusti 2010

Knappt 30% höjning på el och jordvärme till hushåll på Island

1 oktober höjs eltaxorna på Island: elnätet med 40% och elpriset med 11%. Pris på varmt vatten till uppvärmning av hus höjs med 35%. Sammanlagt gör detta 28,5% högre energikostnad för hushållen.

I krisens spår efter bankkraschen kommer denna höjning att leda till att de hushåll som har minst inkomster kommer att få det ännu sämre ställt. Årsuppvärmningen av en 130 kvadratmeter lägenhet höjs från ca 117 tus isk till kr 150 tus kr om året.

Många familjer på Island har förlorat inkomster och är i dag beroende på bidrag från staten för sin överlevnad. Arbetslösheten har ökat, utvandringen ökar i snabb takt och kyrkan har aldrig tidigare behövt dela ut mat till så många.

Den "nordiska välfärdsregeringen" har höjt skatter på vanliga medborgare, skurit ned tidigare rabatter och indexklausuler till sjömän och pensionärer, - stoppat investeringar i infrastruktur och i det hela skurit ned på alla aktiviteter. Många företag har drivits i konkurs men hålls vid "liv" genom konstgjord andning av sina nya ägare: bankerna. Detta har lett till en snedvriden konkurrens där flitiga, skuldfria företagare straffas genom prisdumpningar från konkursbon som banken håller vid liv i hopp om en eventuell framtida försäljning.

Denna enorma höjning på energitaxorna motiveras av ledningen för Islands största energibolag med att den är nödvändig om företaget skall kunna överleva. Samtidigt skär bolaget ned i driften med flera hundra miljoner isländska kronor.

Reykjavik stads opposition som leds av Självständighetspartiet har kraftigt protesterat mot höjningen och menar att stadens invånare inte orkar bära högre energipriser eller skatter. Men den nya politiska majoriteten under ledning av skådespelaren och komikern Jon Gnarr börjar sakta men säkert visa sitt rätta ansikte. Som person anses Jon Gnarr alltmer likna en trist politiker som tar all kritik personligen och komiken verkar hamna i en återvändsgränd nu när den ekonomiska krisens kalla hand stärker greppet om medborgarna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar