onsdag 14 juli 2010

Hunddagarna har bara börjat

Begreppet hunddagar finns hos många nationer och börjar oftast i juli och pågår i några veckor. På Island börjar hunddagar den 13 juli och avslutas den 23 augusti. Begreppet härstammar från Grekerna som kopplade sommarhettan till hundstjärnan Sirius som börjar synas på himmelen under denna period. Vädret bestäms ofta redan på första dagen och om det regnar så blir hela perioden blöt och jobbig främst för bönderna.

Den 21 juni 1809 kom Jörgen Jörgenson från Danmark på engelska skeppet Margaret & Anne till Island och utlyste sig själv som kungen av Island. Han var dansk men tog ställning med Britterna mot Danmark och stödde Britternas krig mot sitt eget land som andra länder. För detta var han efterlyst som landsförrädare i Danmark med pris på sitt huvud. Hans Islandsvälde höll knappt två månader och sammanföll med hunddagar och därav namnet Jörgen hunddagarnas konung.

Islänningarna minns Jörgen hunddagarnas konung som enväldshärskare som fryste samhällsutvecklingen och gjorde situationen osäker och ohållbar för de flesta. Han hade med sig en Brittisk tvålhandlare och resan bekostades av den Brittiska regeringen. Ingen fick göra affärer utan godkännande av Jörgen och tvålhandlaren och allt som var danskt bannlystes på ön. Islänningar, - kvinnor och barn - som talade med danskarna på Island straffades och sågs som det nya rikets fiender. Den offentliga verksamheten i Reykjavik fick 2 och en halv timme på sig att lämna över nycklarna till alla byggnader och kassaskåp under dåtidens största statskupp och "bankrån" på Island.

Tills 200 år senare när isländska skalbolagsdirektörer med hjälp av Brittiska myndigheters frysning av Islands ekonomi kunde plundra Isländska banker och näringsliv. Detta blev möjligt genom det nya statsbärande socialdemokratiska partiet på Island och dess ledare Kattdrottning Johanna.

Titeln Kattdrottning fick Johanna när hon skällde på sina vänstergröna medlöpare och jämförde dem med vilda skrikande katter som inte går att organisera. Nutidens kattdrottning påminner i mångt och mycket om sin föregångare Hunddagarnas konung Jörgen. Fast hon har haft makten under längre tid och hunnit plåga Islänningarna förhållandevis mer än Jörgen. Islänningarna kommer att dra en lättnadens suck när kattdagarna är över.

Jag kommer i nästa blogg att mer utförligt beskriva kattdagarna som gör att Jörgens hunddagar känns som en semester.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar