lördag 26 januari 2013

Det är Europa som är problemet

Ólafur Ragnar Grímsson á Bessastöðum.

Nu tror ni att jag blivit Islands president frälst. Det finns en sanning i det. Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson har varit hos alla världens största nyhetsbolag på grund av sitt deltagande i debatten på World Economic Forum i Davos. 

Nu senast väckte hans uttalande rubriker hos BBC: "Det är Europa som är problemet." Han refererade till EU:s fiskepolitik som ett "kolossalt misslyckande" eftersom ca 75% av Europas fiskbestånd är utrotningshotade. 

"Det är paradoxalt att Européer ser sig själva som de mest upplysta policy skaparna i världen. Om inget görs för att återställa nedgången i Europas fiskbestånd kommer haven att vara lika livlösa här som ödemarken om fyra årtionden."

"Det enda som kommer att flyta runt blir jättemaneter. Det är på tiden att vi ser oss i spegeln. Är detta högst uppe på Europas agenda? Nej.

Finns detta med på radarn hos Europas ledare som träffas många gånger om året om för att samtala om bankkrisen? Nej.

De enda länderna i Europa som styr fisket på ett uthålligt sätt är Island och Norge och ingen av dem är medlem av EU."

Flera andra talare uttryckte liknande oro om framtidens fiske. 

"Vi är involverade i ett krig mot fisken och vi har segrat," sa chefen för Scripps Institutet hos Kaliforniens universitet.

"Fisk är en livsviktig proteinkälla och blir ännu viktigare när världens befolkning passerar 9 miljarder år 2050," säger Rachel Kyte vice ordförande i World Banks avdelning för hållbar utveckling. "Fisket, turism och havsodling skapar 300 miljoner arbeten."

Frans Muller Chef för tyska livsmedelskedjan Metro som är en av största fiskåterförsäljarna i Europa är kritisk till att runt 20% av fisken kastas tillbaks över bord eftersom den inte passar in i kvotsystemet. "Kostnaden för denna felaktighet är 50 miljarder dollar årligen. Det är 50 miljarder dollar som vi slänger tillbaks i havet som om det vore skräp."

"Vi behöver se på våra hav som levande områden istället för statistik" säger Islands president. "Vi måste känna våra hav, hjälpa våra hav, skydda våra hav så de får en framtid och vi kan få en framtid."

Det är bara att hålla med. Kan nog bara uttrycka att här har vi en nivå på debatten som kanske en och annan politiker skulle må bra av att sätta som mål att uppnå.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar