måndag 23 december 2013
En riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
Nu nalkas julen i rasande fart. Jag hoppas alla kan lifta sina ansikten upp från det dagliga bruset och få en tankestund och frid i hjärta.
Påven sade att SLIT OCH SLÄNG mentaliteten närde en praktisk gudsotro. Det ligger mycket i detta.
För många barn blir Jesus vagga en lyx. Barn från krigsområden som Syrien kan få svårt att förstå det västerländska julbudskapet när änglarösterna kvävs av granater och bomber.
Det kristna samfundet behöver försvara sig mot övergrepp och attacker. De kristna mördas, drivs ut ur muslimskt militanta länder och förbjuds bära kors eller andra tecken för sin tro. Klockorna får ej ringa in mässor eller påminna om kristendomen.
Demokratin behöver försvara sig mot övergrepp och attacker. Både i form av vapen och lagar. Vi skall aldrig glömma att Hitler kom till makten på en "laglig" väg enligt pappret. Senare använde han sin position för att ändra lagen så att det blev "lagligt" att utrota ett helt folk.
Därför var det så skönt och så viktigt att alla partier förutom Sverigedemokraterna anslöt sig till den stora manifestationen i går mot rasism i Kärrdal. Sverigedemokraterna har med detta visat ännu en gång att de har andra mål än demokratin.
Jag önskar vänner och bekanta i när och fjärran en fridfull jul och ett gott nytt år 2014!
onsdag 18 december 2013
Jag litade på kreditvärderingsföretagen
Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson |
"Jag får ofta frågan: "Varför trodde du på bankernas framgångar?" Jag gjorde det och gav dem mitt stöd. Jag hjälpte dem att växa. År 2007 kom varningsröster från experter och konsulter och jag lyssnade på dem. Men jag frågade mig själv: "Vad säger kreditvärderingsföretagen om de isländska bankerna?" Jag var finansminister för 20 år sen och som många andra finansministrar litade jag på kreditvärderingsinstituten som de riktiga domarna om ekonomins hälsotillstånd. Jag gjorde det misstaget att tro på det de sa om de isländska bankerna när de gav dem mycket gott intyg. Moody´s, Standard & Poor, Fitch kom alla fram till den slutsatsen."
Hela intervjun på engelska hittar du här
http://www.foreignaffairs.com/discussions/interviews/icelands-saga
fredag 13 december 2013
Upp mot 6 års fängelse för Kaupthings tidigare bankdirektörer
Tingsrätten i Reykjavik dömde fyra tidigare direktörer hos Kaupthing Bank till fängelse upp mot 6 år. Hreidar Mar Sigurdsson tidigare VD för Kaupthing Bank fick 5,5 års fängelse, Sigurdur Einarsson tidigare styrelseordförande fick 5 år, Magnus Gudmundsson VD för Kaupthing Bank Luxemburg fick 3 år och Olafur Olafsson en av Kaupthing Banks största aktieägare fick 3,5 år.
Detta är de tyngsta ekobrottsdomarna som någonsin fällts på Island. De tidigare bankdirektörerna fälls för marknadsmissbruk och urkundsförfalskning när Sheik Mohammed Bin Khalifa Al Thani, Q Iceland Finance ehf köpte 5,01% andel i banken. Senare visade det sig att banken lånat ut hela beloppet till Al Thani genom komplexa finanstransaktioner med målet att öka värdet på bankens aktier.
Målet förväntas gå till Högsta Domstolen. Samtidigt pågår andra mål mot Kaupthings direktörer och fälls de även i de fallen kan slutdomen innebära högre fängelsestraff sammanlagt för finansbrottslingarna.
Källa: Morgunbladet 131213
Detta är de tyngsta ekobrottsdomarna som någonsin fällts på Island. De tidigare bankdirektörerna fälls för marknadsmissbruk och urkundsförfalskning när Sheik Mohammed Bin Khalifa Al Thani, Q Iceland Finance ehf köpte 5,01% andel i banken. Senare visade det sig att banken lånat ut hela beloppet till Al Thani genom komplexa finanstransaktioner med målet att öka värdet på bankens aktier.
Målet förväntas gå till Högsta Domstolen. Samtidigt pågår andra mål mot Kaupthings direktörer och fälls de även i de fallen kan slutdomen innebära högre fängelsestraff sammanlagt för finansbrottslingarna.
Källa: Morgunbladet 131213
fredag 6 december 2013
Största reformen i mannaminne på Island
Finansminister Bjarni Benediktsson och statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson presenterar det största reformpaketet till Islänningarna efter banksmällen 2008 |
Turerna har varit många efter bankkraschen och små, ofta byråkratiskt betungande korrigeringar på bankernas sätt att räkna ut index samt lån som visat sig vara olagliga efter Högsta Domstolens beslut att vanliga konsumentlån inte fick vägas mot utländska valutaväxlingar.
Under fyra år lovade den förra socialistiska regeringen att hushållen skulle få rättelse "efter helgen", "i nästa vecka" o.s.v. Åren gick, de stora pojkarna som ägde bankerna som exempelvis Jon Asgeir Johannesson fick hundratals miljarder avskrivna men inget gjordes för vanliga människor. Istället jobbade vänstern aktivt för att låta den isländska staten ta på sig bankernas skulder d.v.s. staten skulle stå för notan av bankernas misslyckade affärer. Men islänningarna med presidenten i spetsen sa nej tack i två Icesave-omröstningar och blev uppbackade i en historisk dom hos EFTA domstolen.
I valrörelsen i våras lovade Centern och Självständighetspartiet att de skulle aktivt jobba för en rättelse för hushållen främst inom de indexreglerade bostadslånen. När kronan föll höjdes lånen kraftigt för många hushåll som då inte orkade med amorteringen eller avbetalningen. Många hushåll har drivits i konkurs med personliga tragedier till följd. Under vänsterns tid förbyttes hopp om rättelse i en förtvivlan och utanförskap för dem som förlorade bostad och jobb. Det är därför med en öppen famn som väljarna nu tar mot det största reformpaketet någon regering har levererat i senare tid på Island.
Direkt låneminskning upp till 13% och dessutom skattebefriade besparingar på 6% av lönen eller sammanlagt upp mot 20% sänkning av bostadslånen. År 1990 var hushållens skulder ca 40% av BNP men 2008-2010 var skulderna uppe i hela 138%. Endast Grekland hade större skulder i Europa. Med 100% index blir amorteringarna högst på Island i förhållande till övriga Norden och det tar längst tid att betala bostadslån på Island jämfört med övriga Norden. Reformpaketet tar några år att genomföra och man räknar med att alla åtgärder fått verkan senast 2017. 80 miljarder går till direkt nedskrivning av skulderna och 70 miljarder går till skattelättnader för dem som väljer att spara en del av lönen. Hela 90% av hushållen berörs av reformerna. Även dom som inte själva äger någon bostad kan dra fördel genom skattebefriade besparingar.
Bankerna som nu åter börjat tjäna miljarder kommer till största delen att stå för rättelsen på lånen. Staten tar på sig kostnaden för skatteundantag vid sparande.
Islänningarna andas lättare av två skäl:
För det första har en regering kommit till makten som håller sina vallöften. För det andra så har politikerna förstått att de är folkets tjänare. Socialisterna är för närvarande -tack och lov - frånvarande.
lördag 2 november 2013
Varnar Norge för bobubbla
Bjarni Benediktsson Islands finansminister på möte i Oslo nyligen med sina kollegor från Norden. |
DN Norge skriver följande artikel av Marit Tronier Halvorsen:
Islands finansminister Bjarni Benediktsson ber Siv Jensen faresignalene i det norske boligmarkedet på alvor.
Utviklingen i norske boligpriser utløser nye advarsler om en mulig boligboble i Norge. Etter et halvt tiår med galopperende priser, har markedet de siste månedene fått seg en real kalddusj. Nå viser ferske tallat boligprisene fortsatte å falle i oktober.
Islands finansminister mener utviklingen på mange måter ligner det som skjedde i hans hjemland før boblen sprakk.
- Jeg har lagt merke til at boligprisene har steget kraftig i Norge. Dette bør alltid være en grunn til at beslutningstakere spør seg selv: Er det noe med vår politikk som kan påvirke det som skjer, sier Bjarni Benediktsson til DN.no.
Boblen som sprakk
Torsdag var islenderen på Oslo-besøk for å delta på nordisk finansministermøte. Finansminister Siv Jensen (Frp) innledet den tilhørende presseseansen med å understreke viktigheten av å samarbeide med nabolandene. Den ferske statsråden la heller ikke skjul på at Norge kan lære mye av å dele erfaringer med landene rundt oss.
Torsdag var islenderen på Oslo-besøk for å delta på nordisk finansministermøte. Finansminister Siv Jensen (Frp) innledet den tilhørende presseseansen med å understreke viktigheten av å samarbeide med nabolandene. Den ferske statsråden la heller ikke skjul på at Norge kan lære mye av å dele erfaringer med landene rundt oss.
Før det smalt på Island i 2008, hadde boligprisene gått i været. Bankene hadde på sin side vært mer enn villige til å låne ut 100 prosent av kjøpesummen. Da boligboblen og flere finansielle bobler sprakk samtidig, ble utfallet katastrofalt.
- Tilgangen på lån var for lett på Island, noe som ledet til boblen. Det burde ikke minst blitt stilt strengere krav til inntekt, sier Benediktsson i dag.
- Jeg er ingen stor tilhenger av overregulering, men boligmarkedet er et marked som trenger noe regulering, understreker han.
- Hva mener du Norge kan lære av Islands erfaringer?
- Gjennom boblen på Island rettferdiggjorde man den høye gjeldsveksten med en konstant prisøkning. Få forsto hva som egentlig skjedde. Ved å lære fra tidligere kriser, kan man forsøke å se ting fra et annet perspektiv, svarer finansministeren og fortsetter:
- Det er viktig å gi befolkningen tilgang på lån. Samtidig er det helt nødvendig å handle med en gang du ser at gjeldsveksten blir for høy. Da bør man gjøre noe raskt, og det er mitt viktigste råd. Gjør heller for mye enn for lite, i hverfall i starten, sier Benediktsson.
I valgkampen lovte finansminister Jensen å senke kravet for egenkapital ved boligkjøp fra 15 til 10 prosent. Nå har hun bedt om at Finanstilsynet vurderer både gjennomføring og virkninger av retningslinjene for forsvarlig boliglånspraksis.
- Det er klart at man tenker på den unge generasjonen, men en belånsingsgrad på 90 prosent er veldig aggressivt, mener den islandske finansministeren.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Møttes i Oslo: Fra venstre: Finansminister Siv Jensen i Norge, finansmarkedsminister Peter Norman i Sverige og finansminister Bjarni Benediktsson i Island.
Strammet inn
I 2008 og 2009 falt boligprisene på Island med henholdsvis 17 og 18 prosent, ifølge tall fra Félag fasteignasala (Islands svar på Norges Eiendomsmeglerforbund).
I 2008 og 2009 falt boligprisene på Island med henholdsvis 17 og 18 prosent, ifølge tall fra Félag fasteignasala (Islands svar på Norges Eiendomsmeglerforbund).
Les også
Siden har regelverket for banker og finansinstitusjoner blitt strammet inn. Nå er det generelle kravet at boliglånskundene skal stille med 30 prosent egenkapital, forteller Benediktsson. Islenderne har mulighet til å be om ytterligere 15 prosent, men da til en høyere rente.
Inntektsnivået blir også vurdert mye strengere enn før finanskrisen.
- I dag oppfattes en boliglånsgrad på over 90 prosent som svært irrasjonelt, sier landets finansminister.
Han understreker samtidig at høye renter gjør at boligmarkedet på Island skiller seg veldig ut fra sine naboland. Dette er et særislandsk problem som myndighetene er nødt til å gjøre noe med, mener han.
I 2011 nådde det islandske boligmarkedet bunnen, og for første gang på fire år viste markedet oppgang. Overbelånte hus fører betyr riktignok at svært mange islendere fremdeles har store problemer. Benediktsson regjering innfører nå nye tiltak rettet mot disse husholdningene med nedbetalingsproblemer. Finansministeren tok over posten etter at den konservative opposisjonen vant valget på Island tidligere i år.
- Å innføre slike tiltak tar tid, og det er viktig å tenke over. Politikken vi nå fører burde vært iverksatt da problemene oppsto, ikke så mange år inn i krisen, mener han.
Selv har den 44-år gamle finansministeren, som opprinnelig er advokat av yrke, blitt kritisert for at hans rike familie kom seg velberget gjennom finanskrisen. Velgerne fikk nok av partiet han er leder for da økonomien kollapset under finanskrisen i 2008/09. Da hadde Selvstendighetspartiet deltatt i alle regjeringskoalisjonene fra 1980.
lördag 26 oktober 2013
Islands finansminister vill inte ta upp euro
Bjarni Benediktsson, Islands finansminister |
"Om vi inte kan kontrollera vår egen valuta, hur i hela världen kan vi kontrollera en annan valuta?" undrar finansministern.
På frågan om Island skall gå med i EU sa Benediktsson: " De partier som vann avgörande valsegar i parlamentsvalet har inga planer på att gå med i EU. Vi har inte slutat med ansökningen. Det är ett beslut för Alltingi att ta."
söndag 29 september 2013
Island fortsätter sin ekonomiska återhämtning – största glädjebeskedet sedan bankkraschen 2008.
Inte varje dag som isländska Morgunbladid publicerar nyheter med rubrik tvärs över framsidan. Rubrikens innehåll: Skall betalas i kronor. |
I fredags publicerade Islands största dagstidning en nyhet med näst intill en krigsrubrik tvärs över hela framsidan:
Skall betalas ut i kronor
Högsta domstolen gav ett utslag i frågan om utbetalningarna från de gamla bankernas konkursboer till skuldägarna skulle göras i utländsk valuta eller isländska kronor. Efter domen behöver inte bankernas konkursförvaltare betala ut i utländsk valuta utan uppfyller lagen genom utbetalningar i isländska kronor. Denna dom lyfter en kvarnsten från bröstet på den sargade ekonomin eftersom valutarestriktionerna gör att Island annars varit tvunget att låna enorma valutabelopp för att betala ut konkursboets kvarlevor.
Det är en stor skillnad att kunna betala ut i isländska kronor jfr. med utländsk valuta som är begränsad och bunden till exportens intäkter. Det kommer att sätta enorm press på skuldägarna att uppnå en slutgiltig överenskommelse där de kan använda de isländska kronorna innan inflationen och valutarestriktionerna urholkar värdet på uppgörelsen. Konkursboens ägor i utlandet kan säljas och valuta tillföras till riksbanken som då kan betala av sina lån hos Internationella Valutafonden. Det betyder mindre räntebetalning för staten och mer utrymme för återhämtning. Samtidigt kommer utbetalning i isländska kronor till skuldägarna att tvinga skuldägarna att hitta maximal lösning och hitta vägar för att återhämta pengarna antingen genom investeringar på Island eller genom en gemensam uppgörelse med konkursboen och riksbanken och den isländska staten. Det kan innebära ett temporärt undantag från restriktionerna och uttag på pengar i annan valuta mot en skuldavskrivning som ger utrymme för den isländska regeringen att bl.a. korrigera tidigare valutaförluster hos hushållen. Många har gått från hus och hem eftersom villkoren för bostadslånen förändrades drastiskt vid bankkraschen 2008.
Att betalningen nu är domfäst i isländska kronor är en av de bästa nyheterna Islänningarna fått sedan bankkraschen 2008. Nu kommer healingprocessen på allvar att röra sig framåt.
lördag 21 september 2013
fredag 23 augusti 2013
Island avbryter ansökningsprocessen till EU
Iceland walks out on EU membership talks
The foreign ministry said it had received an opinion from its
constitutional advisors that the government was not bound by
a 2009 parliamentary vote to launch the membership talks.
constitutional advisors that the government was not bound by
a 2009 parliamentary vote to launch the membership talks.
Iceland said yesterday (22 August) that a recent election which brought
eurosceptic parties to power had been interpreted by constitutional
advisors as a signal to stop EU accession talks.
eurosceptic parties to power had been interpreted by constitutional
advisors as a signal to stop EU accession talks.
"After receiving this opinion the foreign minister has decided to
consider dissolving the negotiation committee," the ministry said in a
statement, quoted by the AFP news agency.
consider dissolving the negotiation committee," the ministry said in a
statement, quoted by the AFP news agency.
On a recent visit to Brussels, the new Prime Minister of Iceland
Sigmundur Gunnlaugsson was told by European Commission President
José Manuel Barroso to decide “without further delay” whether it
wanted to continue accession negotiations or abandon plans to join the
EU.
Sigmundur Gunnlaugsson was told by European Commission President
José Manuel Barroso to decide “without further delay” whether it
wanted to continue accession negotiations or abandon plans to join the
EU.
The committee's dissolution effectively signals the abandonment of
these negotiations. On 27 April, Iceland held elections, inflicting to the
ruling pro-European Social Democrats the the biggest defeat any ruling
national party has suffered since independence from Denmark in 1944.
these negotiations. On 27 April, Iceland held elections, inflicting to the
ruling pro-European Social Democrats the the biggest defeat any ruling
national party has suffered since independence from Denmark in 1944.
Gunnlaugsson, 38, is Europe's youngest democratically elected head of
government. Since 2009, he has led the Progressives, a centre-right and
liberal party affiliated with Liberal International.
government. Since 2009, he has led the Progressives, a centre-right and
liberal party affiliated with Liberal International.
The Progressive Party draws most of its support from farmers and
fishermen. In coalition with the Independence Party (see background),
the Progressives oppose EU membership.
fishermen. In coalition with the Independence Party (see background),
the Progressives oppose EU membership.
In May, the new government announced a halt to the country’s EU
accession talks until Icelanders vote in a referendum within the next four
years on whether they want membership negotiations to continue.
accession talks until Icelanders vote in a referendum within the next four
years on whether they want membership negotiations to continue.
The decision of Iceland to stop the accession talks can be seen as bad
news in Brussels. Croatia's recent accession gave EU leaders the
opportunity to boast about the attractiveness of EU membership, despite
the economic and sovereign debt crises.
news in Brussels. Croatia's recent accession gave EU leaders the
opportunity to boast about the attractiveness of EU membership, despite
the economic and sovereign debt crises.
Iceland was put on a fast track to EU accession, as it had already taken
on board much of the EU legislation as member of the European Economic
Area (EEA). It formally applied for EU membership on 16 July 2009 and
started accession talks only one year later. The process has taken much
longer for any other applicant country.
on board much of the EU legislation as member of the European Economic
Area (EEA). It formally applied for EU membership on 16 July 2009 and
started accession talks only one year later. The process has taken much
longer for any other applicant country.
But Iceland is a special case, as the country’s powerful fishing industry
is in deep conflict with the EU over fishing quotas. The Commission says
it can accommodate Iceland’s “specificities”, but in fact the differences
between Reykjavik and Brussels are not only of technical but of political
nature. The EU considers that Iceland is overfishing and that the island
nation should accept strict quotas. Iceland says it has more experience
in fishing that the Union itself and that it could teach Brussels best
practices.
is in deep conflict with the EU over fishing quotas. The Commission says
it can accommodate Iceland’s “specificities”, but in fact the differences
between Reykjavik and Brussels are not only of technical but of political
nature. The EU considers that Iceland is overfishing and that the island
nation should accept strict quotas. Iceland says it has more experience
in fishing that the Union itself and that it could teach Brussels best
practices.
Recently, Iceland backed the Faroe Islands in a fishing quotas conflict
with the EU and objected to the EU position in the strongest terms.
with the EU and objected to the EU position in the strongest terms.
EurActiv.com
onsdag 21 augusti 2013
tisdag 20 augusti 2013
EU-kommissionen vidtar handelsåtgärder gentemot Färöarna
EUROPEISKA KOMMISSIONEN PRESSMEDDELANDE
Bryssel den 20 augusti 2013
EU-kommissionen vidtar handelsåtgärder gentemot Färöarna för att skydda sillbestånden
EU-kommissionen antar i dag ett åtgärdspaket för att komma till rätta med Färöarnas fortsatt ohållbara fiske efter sill. Bland annat införs ett förbud mot import av sill och makrill från atlantoskandiska bestånd som har fångats under överinseende av Färöarna samt fiskprodukter som innehåller eller är framställda av sådan fisk. Dessutom begränsas användningen av EU:s hamnar för fartyg som fiskar efter sill och makrill under överinseende av Färöarna, vilket innebär att vissa fartyg från Färöarna inte får lägga till i EU:s hamnar, utom i nödsituationer.
- Den här typen av åtgärder vidtar vi som en sista utväg, säger EU:s fiskekommissionär Maria Damanaki. Färöarna hade kunnat stoppa sitt ohållbara fiske, men har inte gjort det.
Nu blir det tydligt för alla att EU kommer att använda sig av alla medel som står till buds till skydd för långsiktigt hållbara fiskebestånd.
Åtgärderna träder i kraft sju dagar efter det att de har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning.
Det atlantoskandiska sillbeståndet förvaltades fram till 2013 gemensamt av Norge, Ryssland, Island, Färöarna och EU utifrån en långsiktig förvaltningsplan och på förhand fastställda andelar av den totala tillåtna fångstmängden. Färöarna fattade dock 2013 ett ensidigt beslut om att bryta avtalet och fastställde en egen kvot på över tre gånger så mycket som sin tidigare avtalade andel.
Trots kommissionens stora ansträngningar för att komma fram till en framförhandlad lösning samt upprepade varningar om att åtgärder kan komma att vidtas vägrade Färöarna att stoppa sitt ohållbara fiske. När ingenting mer fanns att göra beslutade EUkommissionen att använda sig av sina befogenheter enligt handelsinstrumentet för att uppmuntra Färöarna att bidra till att bevara beståndet. Dessa åtgärder fick ett klart stöd av medlemsstaterna i kommittén för fiske och vattenbruk den 31 juli 2013.
En liknande tvist föreligger med Island och Färöarna om makrillbeståndet i Nordostatlanten, men kommissionen har ännu inte vidtagit några åtgärder. Kommissionen tar emellertid nu de inledande stegen för att tillämpa handelsinstrumentet även i detta fall.
Västnordiska rådet fördömer EU:s sanktioner mot Färöarna och Island
Island, Grönland och Färöarna är med i Västnordiska rådet. |
Enligt isländska Morgunbladet fördömer Västnordiska rådet (som är knutet till Nordiska rådet) EU:s sanktioner mot Färöarna och Island i hårda ordalag. Det avser EU:s sanktioner mot Färöarna angående sillfiske i egna vatten och EU:s kommande sanktioner mot Island och Färöarna angående makrillfiske i eget havsområde.
På rådets årsmöte som nu pågår i Narsarsuaq på Grönland närvarar 18 riksdagsledamöter från de tre länderna.
I rådets uttalande säger att EU:s beteende inte är acceptabelt i internationella sammanhang. Protester framförs mot att EU visar musklerna genom att hota sina grannar även om norska forskare rapporterat att makrillstammen vuxit sig så stor att det skapar fara för miljön i havet.
Rådet påpekar vilka omfattande skador sanktionerna kan få hos mycket små samhällen i Norden. Samtidigt riktar rådet uppmaningen till Norge att stödja Island och Färöarna och uppmanar Norges fiskminister Lisbeth Berg-Hanssen att ändra ståndpunkt och upphöra med sitt stöd till EU och istället stödja sitt brödrafolk.
måndag 19 augusti 2013
Islands fiskminister intervjuad av Worldfishing
Iceland calls for a fair solution on mackerel
08 Aug 2013
Iceland’s Minister of Fisheries and Agriculture, Sigurður Ingi Jóhannsson
Carly Wills interviews Iceland’s Minister of Fisheries and Agriculture, Sigurður Ingi Jóhannsson, following his call for an early meeting of the Coastal States to find a solution to the ongoing dispute over mackerel catch in the North Atlantic.
Q: Thank you for taking the time to speak to World Fishing & Aquaculture. Could you please briefly explain the mackerel dispute between Iceland, the Faroe Islands, the European Union and Norway?
A: Thank you very much for speaking with me. This dispute centres on mackerel fishing rights in the North Atlantic and the current debate between the Coastal States in whose waters mackerel is present: EU states (including Scotland, Ireland and Denmark), Iceland, Norway and the Faroe Islands.
Each country sets a voluntary quota on the amount of mackerel it will catch. But because the practice has been such that these quotas are self-imposed and there is no limit on the collective catch, mackerel is being overfished. This has led to a situation where all states are overfishing. Instead of looking for a solution that grants everyone a fair share, certain EU states are blaming Iceland, demanding that Iceland reduces its catch and threatening trade sanctions, such as blocking Icelandic ships from EU harbours and banning imports of products resulting from Iceland’s catch.
Since 2010, Iceland has repeatedly offered concrete proposals that would have solved the dispute, including recommendations that all parties take equal cuts. These efforts were rejected. In early July 2013, Iceland issued a call for the Coastal States to resume negotiations and we are pleased that all parties have accepted the offer. We are optimistic that we can reach a solution that ensures a fair share for all and safeguards the environmental and economic interests of the Coastal States.
Q: What is Iceland’s argument for setting a mackerel quota that the EU and Norway believes is putting the health of the stock in jeopardy?
A: First let me say that Iceland’s quota is not putting the health of the mackerel stock in jeopardy. Any claims to the contrary are not based on facts.
This year, Iceland lowered its mackerel catch by 15% to 123,182 tons, in alignment with scientific recommendations from the International Council for the Exploration of the Sea (ICES). The EU and Norway also cut its quota by 15%. However, even with this reduction, the EU and Norway claimed 90% of ICES’ recommended catch level of 542,000 tons, a vastly oversized portion given the changed migration pattern of the stock.
Iceland is confident that a science-based solution can be reached over mackerel catch quotas that is fair to all the coastal states. However, for this to happen the EU and Norway must acknowledge the massive shift of the mackerel population into Iceland’s waters over past few years. Quotas should take due account of the present mackerel migratory patterns, rather than being solely based on historical fishing patterns. To claim otherwise is counterproductive and puts the health of the stock in jeopardy.
Research tells us that the mackerel stock has grown tremendously in Iceland’s waters in recent years. Recent studies by marine-research organisations in Iceland, Norway and the Faroe Islands found 1.5 million tons of mackerel in Icelandic waters in 2012, compared to 1.1 million tons of mackerel in 2010. The increase is a result of rising water temperatures. Now up to 30% of the entire mackerel population is in Iceland’s waters during the summer feeding season.
If the majority of fish are in Iceland’s water, why is Iceland being pressured and threatened to bear the burden of cuts to the total mackerel catch? The fact is that all states are overfishing so all must reduce their catch.
Q: Why have you decided to call for an early meeting of the Coastal States? Is Iceland worried that sanctions will be taken against the country, as is currently happening with the Faroe Islands with regards to herring ?
A: Resolving this issue cannot wait and that is why we have called this meeting. Iceland is leading the drive for a diplomatic solution and again has demonstrated the unequivocal commitment of our government to finding an outcome that benefits all.
We are looking forward to hosting all the Coastal States at the negotiating table as soon as possible. To help protect the ecosystem and our economies, we must carefully consider scientific data and recommendations from ICES to come to a mutually beneficial solution. Threatening illegal sanctions which are in breach of World Trade Organisation rules will not resolve this debate and will only block a diplomatic solution.
Indeed, if sanctions are imposed, they will have serious consequences for the Icelandic economy, which depends on the fishing industry on a much larger scale than with other European nations. But this will not only hurt the Icelandic economy it will also impact the economies of those EU member states who import Icelandic mackerel. The impact upon the livelihoods of thousands of seafood industry workers in Iceland, the UK and elsewhere who depend on the health of the mackerel stock, as well as their families, would be significant.
Q: What is the ideal outcome of the meeting for Iceland?
A: We very much hope that we can find a science-based solution that is fair to all. Cooperation and diplomacy, not illegal sanctions, are needed to manage the stock together. Our position is clear and unchanged: we want to reach a fair, lasting solution for all of Europe’s coastal states. This solution must be based on fair and transparent rules, and a level playing-field for all involved.
The EU’s decision in late July to move forward with sanctions against the Faroe Islands sets the wrong precedent.
Q: If the European Union refuses to drop the threat of sanctions, will Iceland have to give in and cut its mackerel quota to the levels requested?
Threatening illegal sanctions which violate World Trade Organisation rules will not resolve this debate and will only delay a diplomatic solution. We stand firm in our belief that a science-based solution can be found and will not give in to the EU’s bullying of smaller states.
To help protect the ecosystem and our economies, we must come to a mutually beneficial solution. We look to September’s negotiations meeting with great anticipation and very much hope that a resolution is found.
Q: If no agreement can be made and the EU presses on with the threat of sanctions (which Iceland has said are illegal according to World Trade Organisation rules), will Iceland take legal action?
A: In Iceland, we take the obligation of sustainability seriously, and we are confident that we can find a fair and lasting solution through diplomacy and dialogue, not by threatening counter-productive sanctions. Such measures are in breach of World Trade Organisation rules (articles XI and XIII), go beyond protocol 9 of the EEA agreement and should be reserved for the handful of rogue states and harmful regimes that exist in the world, not a close ally of Europe and NATO member like Iceland. It is disproportional, unjust and out of context.
If the EU were to proceed with this excessive path, Iceland will respond through the appropriate international legal channels.
Q: Finally, is there anything else you would like to add on this subject?
A: We did not ask for mackerel to swim into our waters. In fact, mackerel as a pelagic fish swims close to the water surface, and actually blocks our access to the more valuable cod below. Furthermore, with their voracious appetite, they are eating into the food stocks of other fish, and even competing with bird species. This has drastically reduced Iceland’s puffin population, for example.
The recent changes in the seas around us call for a different approach. The Coastal States must come together and rethink the management of this natural resource. Up to 30% of the total mackerel population is now in Iceland’s waters during the summer feeding season. With this in mind, the EU and Norway cannot continue to claim 90% of the total recommended catch. If Iceland is only allowed a share of the remaining 10% with the Faroe Islands and Russia, this will tip its delicate ecosystem out of balance.
As a fishing nation that depends on the sustainable use of the rich resources in our seas, we ask our European friends to join us in making a genuine effort to find a fair and lasting solution.
The Faroe Islands takes the EU to international tribunal over intended economic measures
Newsletters
16/08/2013 | The Faroe Islands takes the EU to international tribunal over intended economic measures
The Faroe Islands have today referred the use of threats of coercive economic measures by the European Union, in relation to the Atlanto-Scandian herring, to an arbitral tribunal under Annex VII of the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).
A meeting of coastal states to the Atlanto-Scandian herring has been scheduled for 2 and 3 September to discuss the joint management of the herring stock. In addition to the Faroe Islands and the EU, the coastal states also include Iceland, Norway and the Russian Federation. The key issue is the need for a revised, equitable allocation of the stock, which also better reflects the occurrence of herring in Faroese waters.
Despite agreeing to participate in these planned consultations, the EU decided on 31 July to proceed with imposing coercive economic measures against the Faroe Islands, targeting Faroese imports to the EU of not only herring but also mackerel, and preventing their transport through EU ports.
The Government of the Faroes has consequently notified the EU that it has today brought the dispute to an international arbitral tribunal, requesting that the EU be declared in breach of its obligations under UNCLOS and ordered to refrain from the threat or adoption of coercive economic measures on the Faroe Islands.
In its notification, the Government of the Faroes underlines that the EU actions in this matter are instrumental in preventing the cooperation necessary to reach agreement on the Atlanto-Scandian herring and contravene its obligations to resolve disputes by peaceful means.
In its notification, the Government of the Faroes underlines that the EU actions in this matter are instrumental in preventing the cooperation necessary to reach agreement on the Atlanto-Scandian herring and contravene its obligations to resolve disputes by peaceful means.
The EU is also notified that, consistent with international law, there is an obligation on parties to a dispute to refrain from any measures capable of prejudicing the decision and, in general, avoid taking any steps which might aggravate or extend the dispute, when it has been referred to an international judicial or arbitral forum
Commenting on the Government’s decision to pursue international arbitration, Prime Minister Kaj Leo Holm Johannesen said: “Consultations between all five coastal states need to continue in earnest if we are going to find joint agreement on the allocation of the herring. The EU’s intention to impose unilateral coercive economic measures against the Faroe Islands has already compromised the spirit of mutual respect and cooperation which is crucial to ensuring that real progress can be made on joint management of this valuable shared fish stock. If the EU actually implements such measures, the basis for balanced multilateral negotiations will clearly be called into serious question.”
Statement by the Government of Iceland on EU threats against the Faroe Islands and Iceland
Statement by the Government of Iceland on EU threats against the Faroe Islands and Iceland
16.8.2013
Iceland is a major stakeholder in relation to the management of various shared fish stocks in the North-East Atlantic. Icelandic fisheries management policy has for many years assured the sustainable utilisation of marine resources, unlike the EU common fisheries policy.
In recent months the European Union (EU) has conducted an on-going campaign of threats of coercive measures against Iceland and the Faroe Islands with the objective of gaining advantages in multilateral negotiations on the management of shared fish stocks. This conduct is in breach of various obligations under the United Nations Convention on the Law of the Sea and general international law, in particular the obligation on coastal states to agree together on measures to assure the protection and development of a common stock. Furthermore, such measures would not be in accordance with the EU´s obligations under the WTO or, as regards Iceland, the EEA Agreement.
It is of great concern to the Government of Iceland that the EU seeks to prejudice the rights of free negotiation and agreement of other coastal States in the region, in pursuing the interests of certain Member States. It is of further concern to Iceland that the EU intentionally circumvents mechanisms for the peaceful settlement of disputes, available under the Convention.
The Government of Iceland rejects and objects in the strongest terms to the EU's resort to threats of coercive measures against Iceland and the Faroe Islands as a means of settling disputes on the management of shared fish stocks. The Government calls on the EU to withdraw these threats, thereby abiding by its obligations under international law.
söndag 9 juni 2013
Svagt intresse för Island som medlem hos EU
Från Alltingis öppnande den 6 juni 2013. Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson längst ned t.h. |
Centern och Självständighetspartiets förkrossande valseger över socialdemokraterna som halverades och vänster gröna som nästan försvann visar sig i en hygglig majoritet riksdagsledamöter: 38 till regeringen 25 till oppositionen. Det är en annan och önskvärdare situation än hos Sveriges Riksdag där regeringen behöver söka stöd till något av oppositionspartierna för att få genom sina förslag.
Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson sa i sitt traditionsenliga öppningstal (på engelska här, isländska här) att riksdagsvalet förmedlade viktiga resultat angående Islands konstitution och ställningstagande för landets självbestämmande. Presidenten påminde om den nya majoritetens vallöfte att Islands intressen är bäst tillgodosedda om Island låter bli att gå med i EU. Hr. Olafur Ragnar Grimsson välkomnade alla ledamöter och speciellt dem som för första gången arbetar som Alltingis ledamöter.
Presidenten påminde om att Norge två gånger tidigare röstat Nej mot att gå med i EU: " De många diskussioner jag har haft med många europeiska beslutsfattare har övertygat mig om att trots vänliga deklarationer så är det inget stort intresse hos EU att avsluta diskussionerna med oss de närmaste åren."
Hr. Olafur Ragnar Grimsson menar att ett tredje nej till EU skulle inte gagna EU:s image.
"Ingen vet hur EU kommer att utvecklas och euroområdet genomgår en djupare kris än länderna i Norra-Europa, USA och Asien."
Presidenten tryckte på värdet av det nordiska samarbetet och inom det Arktiska rådet där stora länder som USA, Ryssland, Kina, Indien, Japan, Tyskland, Frankrike, Italien, UK och Kanada förutom de nordiska länderna samlas för att skapa Arktis framtid.
lördag 25 maj 2013
Islands nya regering
Islands nya regering: Från vänster till höger: Gunnar Bragason utrikesminister, Eyglo Hardardottir socialminister, Illugi Gunnarsson skol- och kulturminister, Bjarni Benediktsson finansminister, vid bordsändan Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, Kristjan Thor Juliusson hälsominister, Ragnheidur Elin Arnadottir industri- och näringsminister, Sigurdur Ingi Johannsson lantbruks- och fiskeriminister och Hanna Birna Kristjansdottir Inrikesminister.
lördag 11 maj 2013
Framstegspartiets (Centerns) ordförande leder regeringsförhandlingarna med Självständighetspartiet på Island
Sigmundur David Gunnlaugsson ordförande Framstegspartiet (Centern) t.v. med Bjarni Benediktsson ordförande Självständighetspartiet t.h. |
Islands president uppdrog åt Sigmundur David att bilda en regering och Sigmundur David Gunnlaugsson hade först en genomgång med representanter från alla riksdagspartier varpå han valde att inleda förhandlingar med Självständighetspartiet.
Detta är i valets anda som lyfte fram Framstegspartiet från 9 till 19 ledamöter. Självständighetspartiet är störst parti i antalet röster men eftersom Centern är störst på landsbygden där rösterna räknas på ett speciellt sätt så får Centern landsbygdens extra ledamöter och blir jämt med Självständighetspartiet i antalet riksdagsledamöter.
De flesta väljare förväntar sig en regering med dessa två största partier och det blir en behövlig styrka för att kunna arbeta mer i lugn och ro med de långsiktiga frågorna.
Valets viktigaste fråga handlade om hushållens galopperande indexreglerade skulder som höjts på ett helt orimligt sätt för bostadsägare.
Valets största nyhet var den totala sågningen av Socialdemokrater och Vänster gröna vilket är helt normalt efter 4 års angrepp på nationen i den ena frågan efter den andra. Bl.a. Icesave där vänster regeringen två gånger försökte strypa skattebetalarna med konkursboets skulder efter bankkraschen 2008 där tre största bankerna gick i konkurs.
Vänstergröna regeringen lämnar efter sig ekonomi med enorma underskott. Dessa är så stora att Riksbanken i senaste rapport varnar för att Island grejar att betala räntan på utländska lån eftersom intäkterna inte räcker.
Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet lovade i valrörelsen att få slut på hedgefondernas ägande och användning av två stora banker på Island som används för att driva in skulder hos vanligt folk. Bara på några år har över 5 tusen bostadsägare förlorat sina hem på auktion och siffrorna väntas växa i år.
söndag 28 april 2013
Socialdemokraterna halveras på Island. Väljarna flyr vänstern efter 4 års vanstyre.
Valet på Island är över. Socialdemokraters och Vänster grönas största nederlag i modern historia. Tillsammans förlorade de knappt 28 % av väljarkåren som i stället röstade in Självständighetspartiet och Centern med en god marginal att leda Island de kommande åren. Två mindre partier tog sig över 5% spärren: Ljus framtid med 8,2% och Pirater med 5,1% av rösterna kommer in på Alltinget.
Detta är en revolt mot den sittande regeringen som försökte gå EU:s väg att lösa krisen genom politiska handlingar där skattebetalarna skulle stå för bankernas svindlande affärer. Men det isländska folket sa bestämt nej. Två gånger försökte regeringen trampa ned folket men med presidentens hjälp kunde man använda sig av en konstitutionell paragraf som ger presidenten som sista utväg makten att hänskjuta lagar från Alltingi till nationen för omröstning. Två gånger fällde Islänningarna det s.k. Icesave som då med EU:s hjälp togs till EFTA domstolen där många hoppades på att de fria Islänningarna slutligen skulle tuktas. T.o.m. hela EU ställde sig bakom åtalet men fick gå hem med svansen mellan bena när domstolen gav Island rätt på alla punkter.
Vilken seger! Vilken yra! Därmed bevisades att sossarna och vänstern hela tiden talat för ogiltiga, olagliga krav. De värnade mer om sina vänner inom bank och finans än den vanliga Jon og Gunna som fått högre skatter, nedskuren hälsovård till smärtgränsen, förslavat näringsliv som fiske och turism m.m.
Valets kärnfråga var om hushållens förändrade låneförutsättningar som höjde flesta lån med tiotals procent samt bostadslånens konstiga indexering som höjer lånen hela tiden. Vanliga människor har fått nog av finansvalparnas svindel och "hålla varandra om ryggen" där lånenedsättningar gjorts för tusentals miljarder men när det kommer till vanliga människor blir svaret alltid det samma: Det finns inga pengar.
Men nu lär det bli en rättvis ändring på detta har både Sigmundur David Gunnlaugsson och Bjarni Benediktsson lovat.
Samtidigt är valet ett massivt finger i ansiktet på EU och EUs anhängare på Island. STICK! är budskapet. Endast sossar vill att Island skall gå med i EU och de lurade hela nationen när de skickade in en medlemsansökan till Brussel och sa att det inte var en medlemsansökan utan istället en förfrågan att få diskutera med EU vad ett medlemskap innebär!!!!! Detta har förgiftat hela debatten och man får faktiskt skylla sig själv när man försöker med så simpla trick mot ett folk, som faktiskt kan läsa, höra och tänka själva.
Jag önskar herrarna på bilden all lycka i världen att lyckas med sina planer och ett stort GRATTIS till Island att bli kvitt vargen i fårakläder.
GRATTIS ISLAND!
onsdag 24 april 2013
Kan bli största skräll för sittande regering i Europa sedan andra världskriget
Olafur Hardarson professor |
På lördag går Islänningarna til val och väljer vilka som skall bli riksdagsledamöter i det anrika Alltingi. Alla opinionsundersökningar visar på stora rörelser, den största på flykt från socialdemokrater och vänster gröna.
Professor Olafur Hardarson säger att upp mot hälften av väljarna kommer att rösta på ett annat parti nu än de röstade på i senaste val. Regeringspartierna förlorar stort, så stort att det kan bli ett rekord i Europa under efterkrigstiden.
På ett öppet möte i Islands universitet 24 april under rubriken "Hur bär sig väljarna åt?" diskuterades dessa stora svängningar. Rekord många nya partier ställer upp i valet och sammanlagt har väljarna 15 partier att välja mellan.
"Nya partier erhåller 25% av rösterna enligt opinionsundersökningar och Centerpartiet ökar med 12%. Sammanlagt är svängen 37% som är mycket mera än vi tidigare sett," sa Olafur Hardarson i en intervju på statliga televisionen.
"Ifall regeringspartierna förlorar 25-27% som undersökningarna visar då är det bland det högsta man sett i Väst-Europa sedan andra världskriget och definitivt ett nytt rekord på Island!"
fredag 12 april 2013
Regeringspartierna aldrig mindre på Island - stora rörelser inom oppositionen
Den 27 april är det val på Island. Regeringspartierna har mer än halverats og splittrats från två partier till sex (4 nya småpartier). Socialdemokraternas paradfrågor som att gå med i EU, byta ut republikens konstitution mot en helt ny har totalt misslyckats. Regeringen har varit inblandad i skandaler som att inte följa konstitutionen vid val, försöka med utomparlamentariska lösningar, brott mot jämställdhetslagen, försök att ta över privata bankers skulder (Icesave) och skuldsätta nationen som efter en dom hos EFTA domstolen visar sig vara olagliga krav o.s.v. Ingen förvånas därför att regeringen rasar i opinionen.
Det som förbryllar många är den stora rörelsen väljare mellan de två största oppositionspartierna Självständighetspartiet och Centern. Självständighetspartiet som av tradition är landets största parti ser ut att halveras och väljarna i stor utsträckning gå till Centern som mer än fördubblar sin storlek enligt opinionsundersökningar.
Bilden ovan visar en ny Gallupundersökning och enligt den är Centern störst med knappt 30 % av rösterna, Självständighetspartiet knappt 22 %, Socialdemokraterna drygt 12 %, Vänster gröna drygt 7 % och nya Piraterna som får knappt 7 %.
Hela 18 partier har anmält sig och fått utdelat bokstav och i dag står det klart vilka som uppfyllt kraven för att ställa upp i valet.
Bjarni Benediktsson sa i en tv intervju i går kväll att han funderar ifall han ska lämna ordförandeposten i Självständighetspartiet och inom tre dagar skall han lämna ett svar. Partiets viceordförande Hanna Birna Kristjansdottir har i opinionsundersökningar fått störst förtroende av alla politiker på Island medan Bjarni Benediktsson fått minst förtroende. I en ny opinionsundersökning som Affärstidningen publicerade i veckan skulle 41 % av de som i dag säger att de skulle rösta på Centern rösta på Självständighetspartiet istället om Hanna Birna Kristjansdottir vore ordförande istället för Bjarni Benediktsson.
måndag 1 april 2013
tisdag 12 mars 2013
Jon Asgeir Johannesson försöker påverka media
Jon Asgeir Johannesson tv på en av alla sina rättegångar |
Jon Asgeir Johannesson f.d. vd BAUGUR har mycket emot sig i dessa tider. Han har nyss fått ett års villkorligt fängelsestraff för gammalt skattebrott och nu försöker han påverka hur hans egen media på Island (i hans frus ägo) Nyhetstidningen (Frettabladet) och TV2 på Island förmedlar nyheter av hans affärer.
Jon Asgeir köpte tidigt upp media på Island och den har använts flitigt i kampen mot nationen i Icesave-frågan samt EU. Men nu när några journalister berättar om domar mot Jon Asgeir själv går han direkt in och ändrar såtillvida att vissa slutar och nya anställs. Demokrati och opartisk nyhetsförmedling är nog inte Jon Asgeir Johannessons starkaste sida.
Om detta skriver bl.a. Morgunbladet på Island och Brittiska Guardian.
Misstroendeomröstningen mot den isländska regeringen: 32 Nej - 29 Ja
Misstroendeförklaringen mot Islands sittande socialdemokratiska/ vänstergröna regering fälldes med 32 röster mot 29. Således sitter regeringen kvar mandatperioden dvs några dagar till eftersom val är redan utlyst senare i april.
Thor Saari från Rörelsen, ett av Alltingis minsta partier, blev ilsken efter att resultatet blev klart och anklagade det nya utbrytarpartiet från S som kallar sig Ljus framtid för sabotage. Två av partiets medlemmar som brutit upp mot S Gudmundur Steingrimsson och Robert Marshall hade nämligen lovat att stödja en misstroendeförklaring mot regeringen. Men vid omröstningen röstade de tvärtom. Om de hade levererat som lovat hade det räckt för att fälla regeringen eftersom omröstningen då blivit 31 - 30. Men nära vart det och intressant att följa debatten på Alltingi som stundom hade för högt tonläge enligt min smak. Jon Bjarnason tidigare fiskminister la ned sin röst och en parlamentsledamot var frånvarande.
Bjarni Benediktsson ordförande Självständighetspartiet sa att det inte verkade bättre än så att många af regeringspartiernas parlamentsledamöter inte förstod när de talade ned till Alltingi att det omfattade även dem själva. Han sa att regeringen hade svikit alla löften mot hushållen angående jobben och välfärden. Under det tog Centerns ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson som sa att regeringen kastat bort möjligheter att lösa de ekonomiska problemen på grund av egen vänster ideologi. Birgitta Jonsdottir Rörelsen sa att hon röstade ja fast hon ville inte fälla regeringen. Lilja Mosesdottir tidigare VänsterGröna röstade ja och sa att det inte gick att lita på en regering som aldrig på riktigt blivit en nordisk välfärdsregering.
Många parlamentsledamöter från alla partier deltog i debatten.
söndag 10 mars 2013
Missförtroendeomröstning på agendan på måndag
Thor Saari, Rörelsen, har åter igen lagt fram misstroendeomröstning på Alltingi. Denna gång blir det en omröstning påstår man. I.a.f. står det så på Alltingis agenda nu på måndag kl 10.30 isländsk tid.
Springer Thor iväg med förslaget igen som han gjorde förra gången?
Vi får se på måndag.
70% Islänningar skulle rösta nej till EU om det vore val i dag
I en färsk Gallup undersökning för Industrins förening på Island visade det sig att 70% skulle rösta nej till EU om det vore val i dag. Endast 30% vill att Island blir medlem i EU.
EU-motståndet är kompakt och det är framför allt fisket man inte vill förlora ifall landet skulle bli en EU-medlem. Islänningar är vana vid att själva rå över sina liv. Brussel är en främmande kultur som påminner om det danska konungavälde förr i tiden och Island reste sig från 1944 när landet utlyste sig som en självständig republik.
De som vill ta landet till EU är främst socialdemokrater som aktivt kämpade för banker och korrumperad finanselit och gick mot nationen i Icesave-frågan.
onsdag 27 februari 2013
Grön energi ger Island fördelar säger Islands president
Glada miner i Paris: Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson t.v. och det franska parlamentets vicepresident Laurence Dumont t.h. |
Då har han besökt det franska parlamentet Assemblée national och är bilden ovan tagen när han träffade parlamentets vicepresident Laurence Dumont.
I morse höll Hr. Olafur Ragnar Grimsson tal i OECD huvudkontor i Paris angående ekonomiska fördelar av förnyelsebar energi samt Islands kamp mot krisen. Största delen av talet ägnades åt vilka ekonomiska fördelar Island har p.g.a. sin förnyelsebara energi främst genom vattenkraftverk som ger låga energipriser och skapar utrymme för investeringar. I senare tid har intresset hos energislukande aluminiumindustrier varit stort för förnyelsebar energi och där är Island attraktivt för många företag. Ren energi smutsar inte ned miljön och högteknologiska företag vänder sig i allt större grad i jakt på ren energi vilket gläder kunder i hela världen.
Presidenten nämnde hur växthus drivna med jordvärme börjat odla gurkor och tomater på Island och samma teknik även givit fiskodlingen skjuts framåt. Island är i dag starkt engagerad i utvecklingsprojekt i världen i omvandlingsprocessen till hållbar energianvändning vilket bl.a. gynnar universiteten på ön samt stärker ekonomiskt samarbete över gränserna.
I slutet av sitt tal kom Hr. Olafur Ragnar Grimsson in på Icesave tvisten där EFTA domstolen gett Island rätt på alla punkter. Presidenten sa att i valet mellan ekonomiska krav och demokrati där folk får själva välja då valde Island demokratin. Efter landets två folkomröstningar börjar ekonomin bli bättre. De som ville avstå från folkomröstningarna hade helt fel.
"När EFTA domstolen i förra månaden kom fram till att Britter, Holländare och EU inte hade laglig grund för sin talan blev det klart att förutom nationens demokratiska vilja står även rättvisan och juridiken på vår sida."
söndag 24 februari 2013
Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir Självständighetspartiets nyvalda ledare
Självständighetspartiets nyvalda ledning, ordförande Bjarni Benediktsson t.v. och viceordförande Hanna Birna Kristjansdottir t.h. |
Samtidigt enades man om att behålla kronan som Islands valuta i den närmaste framtiden. Partikongressens slogan I hushållens tjänst visade sig i deltagarnas engagemang och entusiasm i debatter och meningsutbyten på kongressen. Längsta debatten handlade om indexreglerade bostadslån som slagit hårt mot husköpare och i princip raderat ut många familjers lilla kapitalbas när skulden skjuter i höjden trots amorteringar. Mötet enades om en kompromiss som den nyvalde ordföranden Bjarni Benediktsson lade fram.
Självständighetspartiet är Islands största parti och det grundas på idén om en självständig republik, en oberoende nation som fattar egna beslut. Fisket och jordbruket som de enskilt betydelsefullaste exportnäringarna gör att motståndet mot ett EU-medlemsskap är så stort. Enligt Lissabonfördraget skulle beslutanderätten över fisket gå till Brussel. Det kan inte Islänningar acceptera.
Självständighetspartiet visade en stor enhet och styrka på kongressen. Partiet har opinionen med sig och luft under vingarna inför kommande parlamentsval till våren.
Jag lyckönskar Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir till valet i dag och vet att under deras ledning kommer Självständighetspartiet att lyckas föra fram Islands positioner i en inte alltför säker värld.
fredag 22 februari 2013
Misstroendeförklaringen drogs tillbaks
Thor Saari ångrade sig och drog tillbaks misstroendeförklaringen |
Jag hoppas bara att han inte menar efter valet till våren. Då är nämligen sannolikheten ganska stor att Thor Saari inte längre är parlamentsledamot på Alltingi.
onsdag 20 februari 2013
Misstroendeomröstning mot Islands regering nu på tisdag
Enligt Morgunbladet kommer Thor Saari hos Rörelsen att lägga fram förslag om misstroendeförklaring mot Islands regering om knappt en vecka. Främsta anledningen är den att Rörelsen tycker att regeringen sviker i fråga om att genomföra förslaget till en helt ny konstitution för Island. Rörelsen har hållit regeringen vid liv genom stöd hitintills i hoppet att få den nya konstitutionen genom parlamentet men tiden har sprungit iväg speciellt efter alla synpunkter och kritik mot förslaget från utomstående experter m.m.
Misstroendeomröstningen beräknas ske nästa tisdag och blir den bifallen så kommer parlamentet att entledigas den 28 februari. Fram till valet den 13 april kommer en nationell samling att regera tills en ny rättmätig regering tillträder.
Oppositionen har inga problem med att stödja förslaget.
Reykjaviks borgmästare påstår att lagliga haschzoner skapar nya jobb
Jon Gnarr borgmästare, Reykjavik |
I Morgunbladet i dag kritiserar Marta Gudjonsdottir från Självständighetspartiet Jon Gnarrs uttalande på kommunmötet i Reykjavik i går, där Jon Gnarr sa bl.a. att haschfria zoner och ställen vore bra för Reykjavik och skulle skapa nya arbeten.
Marta är starkt kritisk till borgmästarens uttalande och menar att "när borgmästaren uttalar sig på det sättet då väger det tyngre än om någon annan säger det. Vi tar det seriöst när borgmästaren uttalar sig på kommunens möten," säger Marta.
Jon Gnarr har tidigare berättat om eget narkotikamissbruk men verkar inte ha bättre omdöme än att isländska ungdomar i Reykjavik skall involveras i romantisering av och missbruk av cannabis.
Elva domare vid Islands Högsta Domstol varnar Alltingi för undermåligt arbete
Elva domare vid Islands Högsta Domstol har skickat ett brev till Alltingi med uppmaningen att respektera och följa sedvanliga arbetsrutiner angående planen på en helt nya konstitution som vänster regeringen försöker forcera genom parlamentet trots varningar från nästan alla delar av samhället. Enligt Morgunbladet varnar domarna för kortsiktigt tänkande i grundlagsfrågan och påminner om tre viktiga faktorer vid konstitutionellt ändringsarbete:
"Ett professionellt arbetssätt, att kunskaperna hos de visaste människorna kommer till rätta samt att varje förändring skall göras i en så bred samstämmighet som någonsin är möjligt."
Domarna påpekar att de planerade ändringarna är mycket radikala samt att en riktig konsekvensanalys ännu inte har genomförts. Den begränsade debatten har tydligt visat att förslaget innebär "många faror för ett demokratiskt statsskick."
"För att Alltingi förmår leverera enligt sin konstitutionella roll då är parlamentet förpliktigad att ha ett oberoende förhållningssätt till förslaget. Noggranna förberedelser och bred samstämmighet behöver säkras före en överenskommelse om en ny konstitution för republiken. Detta är till stora delar bristfälligt. Vi uppmanar parlamentsledamöterna att arbeta fram ett bättre underlag."
Berglind Svavarsdottir
Björgvin Thorstensson
Jakob R. Möller
Karl Axelsson
Kristinn Hallgrimsson
Ragnar H. Hall
Reimar Petursson
Sigurdur G. Gudjonsson
Thorsteinn Einarsson
Thordis Bjarnadottir
Thorunn Gudmundsdottir
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)