söndag 24 februari 2013

Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir Självständighetspartiets nyvalda ledare

Självständighetspartiets nyvalda ledning, ordförande Bjarni Benediktsson t.v.
och viceordförande Hanna Birna Kristjansdottir t.h.
Isländska Självständighetspartiet höll sin rikskongress i helgen. Där enades man bl.a. om att upphöra med EU-förhandlingarna och inte återuppta dem utan en folkomröstning där nationen får säga sitt. Detta är något hårdare ställningstagande än förra året som ville göra ett uppehåll i förhandlingarna.

Samtidigt enades man om att behålla kronan som Islands valuta i den närmaste framtiden. Partikongressens slogan I hushållens tjänst visade sig i deltagarnas engagemang och entusiasm i debatter och meningsutbyten på kongressen. Längsta debatten handlade om indexreglerade bostadslån som slagit hårt mot husköpare och i princip raderat ut många familjers lilla kapitalbas när skulden skjuter i höjden trots amorteringar. Mötet enades om en kompromiss som den nyvalde ordföranden Bjarni Benediktsson lade fram.

Självständighetspartiet är Islands största parti och det grundas på idén om en självständig republik, en oberoende nation som fattar egna beslut. Fisket och jordbruket som de enskilt betydelsefullaste exportnäringarna gör att motståndet mot ett EU-medlemsskap är så stort. Enligt Lissabonfördraget skulle beslutanderätten över fisket gå till Brussel. Det kan inte Islänningar acceptera.

Självständighetspartiet visade en stor enhet och styrka på kongressen. Partiet har opinionen med sig och luft under vingarna inför kommande parlamentsval till våren.

Jag lyckönskar Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir till valet i dag och vet att under deras ledning kommer Självständighetspartiet att lyckas föra fram Islands positioner i en inte alltför säker värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar