tisdag 3 juli 2012

Jon Bjarnason tidigare fiskminister uppmanar islänningarna att framföra formella protester mot EUs hot om handelsblockad mot Island

Jon Bjarnason tidigare fiskminister Island
Jon Bjarnason, tidigare fiskminister på Island, skriver på sin blogg i dag att Islänningarna borde framföra formella protester mot EUs hot i makrilltvisten. Han skriver:

"EU planerar nu en stor propagandakamanj mot Islands rättmätiga makrillfiske. Faktum är att EU och Norge ensidigt tar över 90% av makrillkvoten men låter Island, Färöarna och Ryssland sammanlagt dela på knappt 10%.


Om överfiske råder så borde ansvaret fördelas på alla vederbörande strandstater inte minst inom EU. Nästan all vår makrill fiskas inom den isländska fiskzonen.

EU och Norge tar ensidigt över 90% av makrillkvoten och lämnar knappt 10% till Islänningar, Färöingar och Ryssar. EU menar att dessa 10% är det som vi skall fördela mellan oss. Enbart Islands del är mellan 16-17% av den totala fångsten eller knappt 150 tus ton.

Därför är EU och Norges ensidiga beslut om den egna andelen ett direkt och medvetet sätt att överfiska makrillen, den fiskart som alla länderna gemensamt har ansvaret för.

Jon Bjarnason pekar på att enligt FNs Havsrättskonvention har alla strandriken samma rätt att fiska och samma förpliktelser att vårda den gemensamma fiskarten: "Därför är det ett fullständigt brott mot internationella avtal att godkänna lagar som ensidigt ger EU rätten att gripa till omfattande sanktioner och handelsblockader mot Islänningar och Färöingar p.g.a. fiske från en gemensam fiskart som man inte har kommit överens om. Det viktigaste argumentet för dessa planer är att ett organiserat överfiske på makrillstammen måste stoppas. Då tittar EU bort till andra istället för att se om sitt eget hus."

Jon Bjarnason menar att om EU ensidigt straffar Island och Färöarna men inte sina egna, Norge och Ryssland då är det ett brott mot Gatt-avtalets proportionsregler.  "Detta borde EUs högsta instanser känna till."

"EU borde känna till att de inte längre är koloniala makter som kan kringgå internationella överenskommelser för att trycka ned smånationer på grund av sin storlek. Den tiden borde vara borta."

Jon Bjarnason tycker att EUs hot är förkastliga: "Skottiska och irländska fiskare och parlamentsledamöter önskar efter att EU upphör med Islands ansökan pga. makrilltvisten. Jag ställer mig bakom kravet att vi Islänningar avslutar dessa diskussioner. Vill vi hamna i samma situation som Skotter, som kan endast grina i kommissionärarna i Bryssel utan att ha någonting att säga till om i själva sakfrågan?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar