tisdag 22 maj 2012

Aten du är vacker som en bränd bank

Alexandra Pascalidou, journalist och författare
Alexandra Pascalidou fortsätter skildra verklighetens Grekland på ett sätt som bara den som har Grekland i hjärtat kan göra. Plus den författartalang som Pascalidou besitter. I sin synonymordbok för skuldsatta som finns publicerad på arena finns det vassa sanningar som sticker. Som berör. Som i ett ögonblick skär genom en grå vardag bortom det som händer vanliga människor i Grekland. Jag citerar några meningar från Europas söder:

"Depressionen födde Arthur Millers politiska engagemang som resulterade i bland annat En handelsresandes död där Willy Loman skärskådar de livslögner han marinerats i. Sönerna tröstar med att de kan starta ”Loman Brothers”. Så profetiskt. "

"Grekland som legat längst ner i självmordsstatistiken har det senaste året nått självmordstoppen. Utan pengar inget liv. Skulder som synonym till slaveri. ”Erövringar kan ske med både vapen och lån”, skrev filosofen Plutarchos."

I Grekland Golgata återföds Dickens. Människan som aldrig glömde skammen och skräcken som fattigdomens följeslagare. I Aten mötte jag Oliver Twist. En femårig flicka som aldrig hämtades på dagis. "

"Nu kommer de! Invasionen av märkeskostymerna med laptops som vapen i bepansrade bilar. Teknokraterna, Trojkan, imf, eu, ecb och en massa främmande förkortningar. De är här för att rädda oss. Rädda. Rädda greker eller rädda euron? Rädda barnen eller bankerna? Rädda Grekland från grekerna? Rädda som synonym till hjälpa, befria, frälsa, undsätta? Rädda skuldsatta eller skuldindrivare?"

"Förr var det turken och tysken. I dag är det Trojkan som kan få greken att gråta. Ett gulligt bebisansikte på en mur med orden: ”Har någon sett min framtid?”

Jag uppmanar alla att läsa denna skakande skildring för att försöka förstå det som händer Grekerna. I nord kan vi bl.a. tacka för den svenska kronan.

Du kan läsa mera här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar