torsdag 26 april 2012

EU hotar med fullskaligt handelskrig mot Island och Färöarna


Våra vänner i Norge är tagna på sängen över EUs hårda inställning mot Island och Färöarna. I slutet på veckan förväntas EUs fiskministrar godta förslaget till handelsblockad och hamnförbud mot Island och Färöarna.

Enligt norska ABC nyheter kommer förslaget att innefatta en rad sanktioner som:

Förbud mot fiskimport från Island och Färöarna
Förbud mot att köpa och sälja fartyg till dessa länder
Begränsad tillgång till EU:s hamnar för båtar från dessa länder
Förbud mot att exportera fiskeutrustning till Island och Färöarna

I Danmark som innehar ordförendeskapet i EU har man bett jurister att granska om handelsblockad av det slag som EUs fiskministrar förväntas godkänna verkligen överensstämmer med reglerna i WTO, FNs Havsrättskonvention och EES-avtalet.

Det står inte på makrillen "tillhör EU" och inte flyttfåglarna heller för den delen. Ska EU börja skicka folk till Island och Färöarna för att plocka ägg som flyttfåglarna lägger där på sommaren?

Havet har blivit varmare och makrillen flyttar på sig och hamnar hos Island och Färöarna. Både Island och Färöarna driver hållbart fiske d.v.s. man har speciella båtar som noggrant mäter och kontrollerar de fiskstammar som fiskas. Då anger experterna hur mycket får fiskas av varje art. Både Island och Färöarna driver på det sättet ansvarigt fiske som i dag bl.a. lett till en såpass stor torskstam som fiskare på Island inte tidigare kommer ihåg och talar om fulla fjordar på Island.

Makrillfrågan har hela tiden varit en maktfråga, där EU tillsammans med Norge ensidigt tänker dela ut "kvot" på makrillfiske till Island och Färöarna. "Vi tar 90% ni kan dela på 10%". Detta har inte Island eller Färöarna accepterat och utmålas då som rånfiskare av EU.

Där står faktiskt EU på hal is själva med eget överfiske på 70 % av fiskstammarna och utrotningshot av 20 % av fiskstammarna. EUs överfiske i egna vatten har gjort EU beroende av fisk från andra vatten och import från andra länder. 

FN anklagar EU för överfiske vid VästAfrika som hotar existensen hos mer en 1,5 miljoner fiskare. I Senegal säger sjömännens organisation att snart återstår inget annat än att beväpna sig och bli pirater som i Somalien för att gå ombord i EUs trålare och ta deras besättningar i gisslan.

Genom denna taktik tänker EU skaffa sig en förhandlingsposition mot ansökningslandet Island för att få övertaget över Islands uthålliga och goda fiske. Men resultatet kommer att bli det motsatta. Island kommer att göra som Norge och lägga sin ansökan på is.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar