tisdag 24 april 2012

Geir Haarde i irländska radion: Bra att Island inte har euro eller är med i EU.


Geir H. Haarde
Enligt isländska portalen Evropuvaktin www.evropuvaktin.is blev Geir H. Haarde tidigare statsminister Island intervjuad i morse i irländska statsradion RTE1 i det populära programmet Morning Ireland med anledning av domen i går på Island. Under samtalets gång uttryckte Geir sin åsikt att han är emot att Island blir medlem av EU och tar upp euron. Han menar att irländarna har svåra problem just på grund av euron.

Geir Haarde sa att allt inte varit perfekt under hans ledning perioden före bankkraschen hösten 2008 men det gick inte kritisera hur hans regering hanterade själva bankkraschen. Bankerna gick i konkurs och staten hade inte lagt det på skattebetalarna att betala notan för bankernas felaktiga utlåning som man gjorde på Irland.

Han påminde om att Islänningar inte satt fast i euron. Enligt Evropuvaktens källa i Dublin var undertonen den att Irländare gjort fel genom att inleda euron.

Enligt samma källa har allmänheten på Irland förstått att euron inte är någon helhetslösning på de ekonomiska problemen. Tvärtom förorsakar euron i sig ekonomiska problem men den åsikten får ingen plats hos ivriga EU-anhängare i politiken eller i media.

Tidigare hånade man Islänningarna i irsk media och sa att enda lösningen för Island var att gå med i EU och ta upp euro som Irland gjorde. Nu är tonen en helt annan och Geirs budskap nådde ut till många Irländare där man frågar sig: Vad kan Irländare lära sig av Islänningarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar