fredag 13 april 2012

EU-kommissionen har ljugit hela tiden


Nu när kommissionen kryper till korset kommer det fram som Icesave-motståndarna hävdat hela tiden:
Icesave frågan angår hela EUs regelverk angående bankernas garantifonder. Kommissionen har hitintills hävdat att Icesave är en bilateral fråga mellan å ena sidan Island och å andra sidan UK och Holland.

I sitt brev till EFTA domstolen kommer sanningen äntligen fram:

"It is in the interest of the Union that the Commission intervenes in this case to support the EFTA Surveillance Authority and to have the infringement of Directive 94/1 9/EC and of Article 4 of the EEA Agreement committed by Iceland declared by the EFTA Court."


Med andra ord att det är Unionens intressen att Kommissionen blandar sig i saken och stödjer ESAs tolkning av reglerna och fäller Island. Så mycket bilateral är den frågan!!!


Jag har varit med på många möten där representanter för EU hävdat att Icesave är Islands och UK/Hollands ensak och kommissionen ingalunda tänker blanda sig i den saken. Detta blev ju kommissionens viktigaste argument för att undvika att ens behöva kommentera UK regerings skandalösa användning av terrorlagar för att frysa hela Islands tillgångar i UK, bl.a. den del av Islands riksbanks guldreserv som förvaras i London. Då blev Island anklagad för terrorism som Bin Ladin och Al Qaida. Enbart dessa åtgärder åsamkade Islands näringsliv en otroligt stor skada eftersom världens största försäkringsbolag som säkrar betalningar mellan leverantörer och köpare mellan länder upphörde med affärer med isländska företag en timma efter att UK finansdepartement publicerade terrorlagen på sin hemsida. Plötsligt var över 100 års upparbetade affärsrelationer som bortblåsta och isländska köpare fick förskottsbetala vartenda gram kaffe och socker, att man inte talar om mediciner o s v. Detta var ett förödande slag mot en liten nation i ekonomisk vånda när hela banksystemet kollapsade.


Under resans gång har EUs representanter vägrat ens diskutera om det kan vara något fel på det egna regelverket och aldrig bemött Icesaves motståndarnas argument.

Bra att sanningen nu kommer fram. Samtidigt en stor skam för EUs "ledare" som inte drar sig för att genom kraftmätning försöka få fram sin vilja. Frågan som återstår är om EFTA domstolen är en politisk domstol likt den s.k. riksrätten på Island över f.d. statsminister Geir Haarde.

Hoppas domarna inte viker sig för kommissionens muskeldemonstration.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar