fredag 13 april 2012

Brown är skyldig Island en ursäkt

Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson
I en lång intervju med amerikanska Business Insider International (se längre ned) säger Islands president "att krisen har förstärkt den isländska nationen när den förstod att ändringar som behövde göras inte enbart var ekonomiska eller finansiella utan även sociala, politiska och till och med rättsliga." Det skriver Morgunbladet idag på sin websida mbl.is

"Om en krasch av finanssystemet kan sätta en av världens stabilaste och mest utvecklade demokratier på knä, hur kan det då inte gå för länder med mindre stabilitet i sitt statsskick?" undrar Islands president i intervjun.

I intervjun säger presidenten att Gordon Brown är skyldig Island en ursäkt och jämför situationen med Falklandskriget när den brittiska regeringen använde terrorlagar mot Island och satte en av världens fredligaste nationer på samma lista över terrorister som Al-Qaeda. Island är en av grundarna till NATO och var en av UKs främsta allierade under andra världskriget.

"Om man jämför UKs krav på Island och jämför med UKs egen ekonomi då motsvarar det ett krav på brittiska skattebetalare att ta ett ansvar på 800 miljarder brittiska pund."

Du kan läsa hela intervjun här:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar