lördag 13 oktober 2012

Fredspriset: en Norgehistoria som ignorerar Alfred Nobels sista önskan



Alfred Nobel skrev i sitt testamente att fredspriset skulle gå till den person som har "verkat mest eller best för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser." Nobel nämner ingenstans att hans priser ska vara politiska eller tilldelas organisationer och institutioner.

Thorbjörn Jagland, tidigare Arbetarpartiets ordförande och Norges statsminister är ordförande i Nobelkommittén i Oslo som delar ut fredspriset. Under senare år har prisutdelningarna blivit allt mer politiska och folks tilltro till priset minskar jämt. Det verkar som kommittén tror sig kunna påverka händelserna i världen med priset men hitintills har inget av Nobels ärorika priser förmått hindra krig i världen.

Så kommer naturligtvis inte heller att ske denna gång när den demokratiskt avtrubbade organisationen EU får priset. Ett EU vars ledare delat medlemsländerna i fattiga och rika länder med getton i syd och rika i norr. Ett EU som är världens tredje största vapenexportör med länder som Tyskland i startgroparna att återigen omvandla sin industriproduktion till produktion af dödsmaskiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar