torsdag 27 september 2012

Islands statsminister, Johanna Sigurdardottir, slutar i politiken i nästa val

Johanna Sigurdardottir, ordförande Socialdemokraterna
Island meddelade i dag att hon slutar sin politiska karriär
när denna mandatperiod slutar vid nästa val våren 2013.

I dag meddelade Islands statsminister och tillika ordförande i Socialdemokratiska partiet att hon avgår och lägger av med politik när nuvarande mandatperiod upphör i nästa val våren 2013.

Genast började spekulationerna om hennes efterträdare.

Motståndarna jublar därför Johanna Sigurdardottir har uppfattas som oförmögen att leda förhandlingsarbete vilket lett till bistra tvister på Island i nästan alla frågor. Hennes namn kommer att förknippas med undermåligt styre, högre skatter och en sällan skådat flathet med isländska ögon sätt gentemot  EU.

De isländska socialdemokraterna har helt enkelt varit mer eller mindre "fjärrstyrda" av sina systerpartier i Sverige och Norge och varit mer duktiga på att kopiera fraser istället för att lösa problemen på Island.

Johanna tog chansen att komma till makten efter bankkraschen på Island när upprorisk stämning infann sig hos befolkningen. Folk var arga på alla finanshajar som tömde banker, pensionsfonder och företag på pengar och lämnade skalet kvar på ön.

Folk har genomskådat socialdemokraterna som lovade barnfamiljerna och skuldsatta hushåll att försvara deras position men svek vartenda ord. Istället har den isländska regeringen hjälpt tidigare bundsförvanter som Jon Asgeirsson och andra skalbolagsdirektörer att komma tillbaks till delar av sina imperium.

Färre har arbete till mindre löner och högre skatter på Island idag än innan Johanna Sigurdardottirs regering tillträdde. Statsskulden är nu bland Evropas högsta över 100% av BNP men var nästa obefintlig när hennes regering tillträdde.

Risken för ett markant S-ras i nästa val är verklig.

Därför var det nog klokt av Johanna att meddela sin avgång redan nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar