söndag 2 oktober 2011

Invigning av parlamentssession under drivor av ägg och tomater

En stor samling människor utanför parlamentet i centrala Reykjavik
Invigningen av Alltingis nya session vintern 2011 -2012 blev i samma stil och tidigare år. Det som gjorde det hela mer bedrövligt än vanligt var att polisen inte kunde stå hedersvakt som den normalt brukar göra. Polisen får inte strejka men dagarna innan hade polisen tvingas demonstrera i Reykjavik för att få ett möte med finansministern som fortsätter skära ned pengar till polisen.

En bred folkmassa samlades på torget Austurvöllur framför Alltingi där hemmens och låntagarnas organisationer framförde tal. Andrea Olafsdottir ordförande i Hemmens intressorganisation överlämnade namnlistor med över 34 tus namn till statsministern där man kräver att regeringen arbetar åt folket och inte bankerna. De som ordnade demonstrationerna bad människor visa stillsamhet och klart är att intensiteten i äggkastningen inte var av samma storlek som tidigare.

Sjömännen protesterade mot regeringens planer att i princip förstatliga hela fisknäringen

Demonstrant utklädd till gorilla med en skylt där det står: Jävla apor!!

Ägg och tomater haglade över parlamentsledamöterna när de gick från parlamentet till domkyrkan. En parlamentsledamot från Vänster-Gröna Arni Thor Sigurdsson träffades så illa av ägg nära ögat att han föll i marken.
Arni Thor Sigurdsson Vänster-Gröna föll i marken efter att ha träffats av ägg 

Näringsminister Arni Pall Arnason blev helt nedsmetat av ägg och sa i en intervju till tv strax efter att situationen inte kunde fortsätta på det viset att människor skriker på varandra i stället för att lyssna på varandra. Arni Pall Arnason tillhör Socialdemokraterna på Island som två gånger har försökt köra över nationen i Icesave-frågan samt överför folkets ägor till bankernas konkursbon.

Om det är någon på Island som borde stanna upp och försöka lyssna då är det verklighetsfrämmande sossar som driver frågor om ändrat statsskick som tillför statsministern orimlig makt på bekostnad av parlamentet. Istället för justa spelregler för nya jobb och sanering av hemmens orimliga skuldnivå håller S på att skatta folk och företag till den graden att näringslivets hjul håller på att stanna. Utvandringen av Islänningar ökar ständigt. Regeringen själv har blivit landets största flaskhals för utvecklingen.

Statsminister Johanna Sigurdardottir gömde sig bakom specialgjorda svarta säkerhetsparplyn för att skydda sig mot äggkastningen men presidenten och presidentsfrun gick ohindrat fram till folk, hälsade och växlade några ord. Presidentfrun valde att lämna skyddzonen och fick hjälp av folk att klättra över kravallstaketet. Under högtidsmässan i domkyrkan stannade Dorrit Moussaieff hos folket och det ryktas att hon grät.

Tyvärr hjälper inte äggkastning demonstranternas goda sak med krav på regeringens avgång och nyval.

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson hälsar demonstranterna 
Presidentfrun Dorrit Moussaieff valde att stanna hos folket i stället för att gå i kyrkan
Under skyddet av specialgjorda paraplyer gick riksdagsledamöterna från parlamentet till domkyrkan.
Polismannen håller uppe handen för att skydda sig mot flygande ägg och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar