tisdag 4 oktober 2011

Regeringen på Island vill hämnas på presidenten

RÖR INTE MIN PRESIDENT!







I debatten på Alltingi i går kväll uttryckte tre ministrar sin ilska över vad presidenten sa i öppningstalet i parlamentet i lördags (se tidigare blogg). Islands president påpekade att Alltingi och ingen annan har den konstitutionella rätten att skicka ändringsförslag på Islands konstitution till folkomröstning och då måste Alltingi godkänna förslaget två gånger med allmänna val emellan.

Det råder djupt delade meningar om "konstitutionsrådets" förslag till en ny konstitution inte minst när valet till "rådet" ogiltigförklarades av Högsta Domstolen. För första gången representerades inte Högsta Domstolen vid öppningsceremonin i Alltingi då ingen från HD närvarade som de annars brukar göra. Det kanske finns ett samband med det faktum att Sosse-Vänster-Gröna regeringen struntade i Högsta Domstolens beslut och själva via parlamentsmajoriteten tillsatte de ogiltigförklarade personerna som ledamöter i "rådet".

Jag har tagit fram en badge för att protestera mot regeringens mobbning av presidenten på Island. Den är känd från kampanjen Rör inte min kompis!

Jag hoppas att Islänningarna sluter upp runt sin president som ställt upp för folket och demokratin och räddat landet från bl.a. Icesave. Nu gäller kampen att försvara parlamentet och partisystemet mot den ändring i konstitutionen som regeringen planerar och kommer avsevärt att försvaga partiernas och partiordförandenas ställning i riksdagen samt bana vägen för odemokratiska krafter in på Alltingi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar