söndag 3 juli 2011

Islands utrikesminister ljuger om Islands ståndpunkt i fiskefrågan

Islands utrikesminister Össur Skarphedinsson och EUs
utvidgningskommissionär Stefan Fule 
Trots att Alltingi lagt grunden för principerna i avtalsförhandlingarna med EU angående fisknäringen, sa Islands utrikesminister i en intervju med euronews att:

"Vi behöver inga särskilda undantag från EUs regler angående fisknäringen." I intervjun lovordar ministern Spaniens fisknäring och öppnar dörren för samarbete med Spanien vid fiske i isländska vatten.

Ministerns ord är helt i strid med Alltingis förhandlingsram som bl.a. lyfter fram Islands suveränitet enligt FNs havsrättskonvention inom 200 mil havsområde runtomkring Island. Alltingis överenskommelse föreskriver även Islands företräde över havets biologiska resurser inom 200 mils gränsen som inte är förenligt med EUs krav på unionens exklusiva rätt i marina frågor för medlemsländerna.

Jag förstår av ministerns ord att förhandlingsproblemen inte finns mellan den isländska regeringen och EU utan mellan den isländska regeringen och det isländska folket. Utrikesministern förklarade samtidigt att det isländska folket "tog makten av politikerna" i Icesave frågan genom två folkomröstningar som har gjort Icesave till en rättslig tvist inom EU/EES.

Intervjun i euronews hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar