måndag 14 februari 2011

Runt 15 tusen har redan skrivit på uppmaningen att stoppa Icesave III


Gruppen bakom kjosum.is på en presskonferns i dag

På en presskonferens i Reykjavik i dag presenterade en grupp på 14 ledamöter varför de dragit igång en landsomfattande kampanj med uppmaning till Althingi att stoppa Icesave III. Ifall Althingi godkänner lagförslaget går uppmaningen över till Islands president där man vädjar till presidenten att vägra ratificera lagen som då går till en folkomröstning enligt konstitutionen.

Enligt gruppens representanter säger de att gruppen bildats via facebook och bloggar där många uttryckt missnöje med att regeringen för tredje gången försöker göra isländska staten ansvarig för Landsbankis konkursbo. Gruppen representerar ett folkligt missnöje där främsta kravet är att nationen själv får avgöra om den vill ta detta steg eller inte.

Det blir i alla fall folket som får betala, därför är det inte mera än rätt att folket självt får bestämma ifall de vill ta på sig detta ansvar.

Experter har räknat ut att den ekonomiska risken är avsevärt mindre ifall saken går till domstol vilket UK, Holland och EU har undvikit till varje pris.

Vid 22 tiden hade runt 15 tus personer skrivit på protesten och nya namn strömmar in via internet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar