onsdag 16 februari 2011

Islands finansminister verkar trött - över 10 % av röstberättigade har skrivit på listan mot Icesave III

Skulle du vilja köpa en begagnad bil av denna man?

Den väloljade strupen på Islands finansminister börjar bli lite torr. Inte att undra, Islänningarna reser sig ännu en gång mot en internationell sammansvärjning som beslutat att oavsett vad folket tycker ska de få betala notan för privata Landsbanki konkursbo. Islands rödgröna regering som kallar sig "välfärdsregering enligt nordisk modell" har inget annat gjort än lånat pengar till arbetslöshet och nedskärningar, höjt skatter och envisas med att gå mot folkviljan genom att ännu en gång försöka påtvinga Islands skattebetalare att betala för Landsbanki konkursbo.

På kjosum.is ramlar underskrifterna in i rasande takt. I kväll när Althingi tvingades tala om Icesave III långt in på natten blev de bara fler och fler som kräver en ny folkomröstning i frågan. Väldigt många förstår inte vad det är frågan om eftersom de redan har sagt sitt tidigare i en folkomröstning. Folk lär väl bli ännu argare denna gång när de förstår att regeringen - nu med hjälp av Självständighetspartiets ordförande, försöker luras och smyga lagen på nytt genom Althingi.

Regeringen blev chockad när den upptäckte den spontana namninsamlingen hos en grupp som chattade över facebook och andra sajter på Internet. Gruppen som kallar sig Solidaritet mot Icesave har bara på få dagar fått över 10 % av röstberättigade med i rörelsen. Utsikten att passera 20 % i veckan är lysande. Därför påskyndade regeringen Altingis tredje och sista debatt om Icesave, vilket tvingade fram en lång debatt under natten innan omröstningen som är aviserat till klockan 14.30 i morgon -onsdag- isländsk tid.

Ändringen som kom plötsligt ändrade den tidigare planen och många av Altingis ledamöter togs på sängen när de fick höra om den nya pressade dagordningen via nyheterna på radion. Många tolkar detta som ett tecken på en ren desperation hos regeringen som försöker hinna trycka lagen genom Altingi innan namninsamlingen blir så stor att den kan jämföras med exempelvis folkomröstningen ifjol när ca 64 % av Islänningarna röstade till 98 % mot Icesave. 

Gruppen InDefence skickade från sig ett stödutlåtande under dagen där de kräver en folkomröstning om Icesave III. Petur Blöndal med flera av Altingis ledamöter har lagt fram ett förslag om en ny folkomröstning ifall lagen blir godkänd på Althingi. Om Althingi beslutar om folkomröstningen slipper de i alla fall pinsamheten att presidenten vänder frågan till nationen som förra gången. Vid en folkomröstning kommer det Isländska folket med all sannolikhet att säga nej till det nya Icesave avtalet.

Frågan är hur länge regeringen kan sitta kvar efter det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar