måndag 7 februari 2011

Kampen om Island hårdnar

Vulkanutbrott är både magnifika och farliga samtidigt.

För att förstå vad som försiggår bakom kulisserna angående Icesave och Självständighetspartiets totala omvändning i frågan är det främst tre saker man bör tänka på:

1) Efter bankkraschen redovisade Althingi i en rapport att en utbredd korruption fanns inom det isländska bankväsendet där ekonomisk kriminalitet utövades.

Trots att resurser tillförts Islands speciella ekobrottsåklagare har ingen domstol ännu dömt någon för brott i samband med bankkraschen. Under tiden försiggår stora pengatransaktioner från statskassan (med lånade pengar bl.a. från Sverige) till diverse förlustbolag inom banker och finans. För folket i landet som fått ta på sig enorm nedskärning i livsstandard genom devalvering, högre skatter samt nedskuren välfärd blir situationen allt mer ohållbar. Vrede och hopplöshet breder ut sig. Matköerna blir längre, folk flyr Island.

2) Frågan om EU klyver Island i två lag: Med och emot. Flertalet är emot att Island blir medlem av EU. Den socialdemokratiska regeringen lägger sitt huvud under att Island går med i EU. De regerar tillsammans med VänsterGröna som påstår att de inte vill gå med i EU men väl "diskutera" hur ett medlemsskap ser ut. Socialdemokraterna vill inte längre regera med VänsterGröna och försöker förlänga sitt politiska liv nu på en ny mark med Självständighetspartiets ledning. Ingen skulle bli förvånad att vid ett nytt val försöker dessa två partier bilda en ny regering som vill ta Island in i EU. Jämfört med hur Bjarni Benediktsson ställer sina egna partimedlemmar och nationen utan möjligheter att påverka utgången i Icesave kan det med lätthet tolkas som att förhandlingarna med S är redan klara fast inget sägs offentligt ännu.

3) Ifall Icesave går till domstol blir bristerna i EUs garantisystem för gränsöverskridande bankverksamhet officiell vilket EU vill med all kraft undvika. EUs ledare fruktar "bank-run" dvs att folk slutar lita på bankerna (finns det några pengar kvar?) och tar ut sina besparingar (inlån enligt bankerna). EU har tryckt hårt på Island att lösa Icesave med UK och Holland och använt hot och påtryckningar fast offentliga deklarationer påstår annat. Genom att tvinga Island att betala UK och Hollands krav slipper EU pinsamma rättegångar som skulle kunna skapa vantro mot hela EUs banksystem. Island får ensamt betala för bristerna i EUs regelverk.

Bjarni Benediktsson, ordförande i Självständighetspartiet, har tillsammans med några andra i ledningen bytt sida och går nu tillsammans i en allians med socialdemokraterna för att rädda EU. Därför är Icesave - tvisten en ren maktkamp om Island och frågan om Island skall bli medlem av EU eller inte.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar