fredag 11 februari 2011

Enligt konstitutionen får inte Althingi spela rysk roulette med budgeten

En Brittisk-Holländsk -EU-roulette

Debatten går högt på Island avseende Icesave III. Trots att folket sagt sitt i en folkomröstning i fjol försöker den isländska regeringen ännu en gång att tvinga Landsbanki konkursbo över på skattebetalarna. Regeringen har plötsligt fått nya bundsförvanter i Självständighetspartiets ordförande och viceordförande. De försöker ge sig på konsten att förklara att Icesave nu inte är samma Icesave som tidigare. I Självständighetspartiets program från senaste landskongress beslutade man att Självständighetspartiet skulle säga nej till Icesave.

Alla medlemmar i Självständighetspartiet håller inte med. Peter Blöndal, parlamentsledamot i Althingi sa i en radiointervju att det var förbjudet enligt konstitutionen att lägga pålagor på statskassan utan att först ha med lag definierat åtagandet. Detta föreligger inte i Icesave III eftersom riskbilden är så stor och svårförklarlig. Riskerna är många: valutarisk, juridiska risker, värdet på tillgångarna osv.

I en radiointervju sa finansutskottets ordförande att det enda som är säkert med Icesave är osäkerheten med slutsumman.

Nästa vecka har organisationen solidaritet mot Icesave bjudit in till en presskonferens där man offentliggör planerna på en ny namninsamling för att det isländska folket får rösta om Icesave.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar