måndag 18 juli 2011

En hel generation läkare kan förloras på Island


Detta säger Ludvik Olafsson läkare och vd för Reykjaviks hälsovård till Morgunbladet på Island. Han är bekymrad över situationen inom hälsovården på Island efter alla nedskärningar sosse-regeringen genomfört.

"Vanligen kommer läkarstudenterna tillbaks till Island efter expertutbildning utomlands men nu väljer de att stanna kvar i landet de studerar och ta jobb där istället. Vi kan hamna i den situationen att vi förlorar en hel läkargeneration."

Ludvik påpekar att många vårdcentraler på landsbygden har brist på personal och saknar läkarexpertis.

"Folk måste förstå att den isländska hälsovården har passerat sin nedskärningsgräns och hela systemet kan kollapsa. Tappar vi kontrollen kan årtionden gå förlorade. Det tar lång tid att bygga upp en fungerande hälsovård men bara kort stund att förstöra den."

"En del av det stora problemet är att vi har människor med makten att fatta beslut utan tillräcklig erfarenhet eller kompetens."

Pall Matthiasson vd för Landssjukhusets mentalavdelning säger till Morgunbladet att lagen om handikappades rättigheter förbigås till följd av nedläggningar av mentalavdelningar.

"Vi har för få sängplatser jämfört med behovet och det som gäller utomlands. Det går inte att stänga mentalavdelningar utan att det får konsekvenser. Pengar behövs för att lösa platsproblemen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar