torsdag 14 april 2011

Regeringen sitter kvar på Island

Islands regering sitter kvar efter missförtroendeomröstningen.
Det är mycket illa för det sargade Island. Det är mycket illa för
Alltingi som nu åtnjuter rekordlågt förtroende hos befolkningen. 

Den lilla gnistan av hopp som föddes om att Islands regering skulle avgå eller bli avsatt släcktes i omröstningen på Alltingi i kväll. 32 ledamöter ville att regeringen skulle finnas kvar, 30 att den skulle avgå.

Därmed är drömmen om att återställa balansen mellan parlamentet och nationen genom nyval kvävd denna gång. Många hade hoppats på nyval mot våren för att kunna rösta in nya kandidater eftersom representationen på Alltingi inte alls motsvarar väljarna som exempelvis Icesave- omröstningarna har visat.

Enligt min och många andras mening har Island aldrig haft sådan inkompetent regering och den har tappat omvärldens förtroende när den inte får igenom sina frågor. Därför är det orimligt att den sitter kvar.

Många pekade på i kvällens debatt att Socialdemokraterna satt med i den tidigare regeringen när bankerna föll och det finns samband mellan partiet och Jon Asgeirs tidigare Baugs imperiet. Detta är mycket känt på Island och har starkt bidragit till den vantro som folk fått på Alltingi som deras institution.

Att den rödgröna regeringen sitter kvar efter alla skandaler med lagbrott gör att Island idag påminner mer om det som brukar kallas för en bananrepublik än en modern demokratisk stat. Några exempel: statsministerns lagbrott mot jämställdhetslagen, miljöministerns lagbrott mot tjänstelagen och Alltingis hån mot Högsta Domstolens utslag som ogiltigförklarade valet till det s.k. "konstitutionsparlamentet". Då  tillsatte Alltingi självt personerna till "konstitutionsparlamentet" i stället eftersom valet var olagligt.

Regeringens krig mot sina landsmän fortsätter. Situationen kommer att bli allt mer ohållbar med varje dag som går efter det här. Till slut kommer någonting att ge vika. Frågan är bara vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar