onsdag 23 februari 2011

Wall Street Journal försvarar Island mot Icesave III.


„The tiny island shouldn't have to bear the costs of the British and Dutch bailouts“

Den ansedda tidningen The Wall Street Journal tar ställning i dagens ledare för folket på Island och presidenten mot UK och Hollands Icesave krav på Island. Nedan ett axplock i lös översättning.


"En ja-majoritet i den folkomröstning som troligen kommer att hållas tidigt i april skulle leda till att Islänningarna förses med skuldbojor till UK och Holland i 35 år - och detta på grund av att UK och Hollands regeringar på eget våg tog initiativet att betala ut sina medborgares innehav....


Det nya avtalet kommer nog inte att fullt lika stort vålla de isländska skattebetalarna en likvärdig skada som det första, presidenten tror att de möjligen inte behöver sitta uppe med mindre än 264 miljoner pund i direkta kostnader. Å andra sidan är det oklart varför Islänningarna överhuvud taget skall stå under kostnader för att rädda Holländare och Britter.


Om dessa länders regeringar ansåg det vara nödvändigt att ersätta sina medborgare för skada då är det deras sak. Därför behöver ingen bli förvånad att den isländska nationen vill sätta saken åt sidan som de senaste undersökningarna visar. Detta skall ingalunda betraktas som en hämndaktion mot Britter och Holländare för att ha bedrivit en smutskastningskampanj mot Islänningarna i två och ett halvt år."



Skärpning Zachrison!

Svenska Dagbladet tar upp en annan ton. I en analys av Olle Zachrison under rubriken "Skärp dig nu Grimsson"  anklagar Zachrison Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson för att ha slungat in landet i en period av osäkerhet inför en oviss och splittrande folkomröstning. Vidare menar Zachrison att presidentens vägran att ratificera det nya Icesaveavtalet är ovärdigt en statschef i en representativ demokrati.

Olle Zachrisson listar upp att helvetet bryter loss för Islänningarna i en sällan skådat skrämselpropaganda:

1 Om islänningarna på nytt säger nej riskerar konsekvenserna att bli ödesdigra
2 Utfrysning ur världssamfundet
3 Kämpig rättsprocess med Storbritannien och Nederländerna
4 Landets ekonomiska återhämtning hotas

Zachrisson menar att

1 Islands president är klåfingrig och självsvåldig
2 Presidentens trick att säga nej fungerar bara en gång, inte två
3 Presidenten bör omedelbart återkalla sitt bud.

Debatten pågår på SVD.se där nästan 100 kommentarer lämnats av väldigt många Islänningar och övriga, bl.a. mig själv under namnet gusku. Jag hoppas Olle tänker om och börjar förstå vad saken handlar om: En dragkamp mellan folket å ena sidan och privata banker i konkurs som vill skicka notan till skattebetalarna.

Varför skall vanliga människor betala notan för finansbolagens omåttliga och vårdslösa risktagning?

1 kommentar:

  1. Mors lilla Olle är ute o cyklar. Wall St däremot visar förståelse för situationen och skiljer emellan privata o statliga banker.
    Svårare är det inte.

    SvaraRadera