söndag 20 februari 2011

Istället för faktura kallas det avtal. Vilken del av ordet nej förstår regeringen inte?


Regeringen fick ett oväntat stöd från oppositionen och försöker för andra gången
skuldsätta Island med UK och Hollands olagliga Icesave-krav.

Regeringen försöker för andra gången lägga konkursboets skulder på Islänningarnas skuldror. En privat banks konkursbo som vanliga människor har ingenting med att göra. Oppositionens ledare Bjarni Benediktsson har deserterat och används av regeringen som Icesave - megafon denna gången.

I stället för som förra gången när det var frågan om en faktura från UK och Holland med rätt att pantsätta statens ägor på Island har man skrivit om fakturan till ett "avtal" mellan nationerna. Förutom lägre ränta är kravet oförändrat. Det är samma belopp, samma osäkerhet angående det slutgiltiga beloppet som förr och samma frågetecken om "avtalet" bryter mot både EES-avtalet och den isländska konstitutionen.

Inte vet jag varifrån regeringen får den korkade idén att totalt gå mot folkviljan. Islänningarna har som bekant till 98% av ca 64% som röstade sagt NEJ till Icesave.  Det är nästan två tredjedelar av de röstberättigade på Island. Detta går att jämföra med kvinnan som sa nej men blev våldtagen. VILKEN DEL AV ORDET NEJ FÖRSTÅR MAN INTE?

Klart att de fyras gäng på bilden ovan, f.v. statsminister Johanna Sigurdardottir, finansminister Steingrimur Sigfusson, oppositionsledaren Bjarni Benediktsson och utrikesminister Össur Skarphedinsson, har andra intressen och intentioner än det isländska folkets. Regeringen har endast en sak på agendan: att tvinga med Island i EU. Jag använder ordet tvinga eftersom alla opinionsundersökningar visar att över 60% av Islänningarna vill klara sig själva utan att bli medlem av EU. Det räcker gott med EES-avtalet.

Regeringen som förra gången agerade som kravägarens skuldindrivare fick på fingrarna av nationen. Denna gång uppträder man som renodlade EU-tjänstemän och hänvisar till avtal och experter, att saken är så komplicerat att vanligt folk inte ska befatta sig med den. Fast utom på en punkt förstås: betala. Alltså samma sak som tidigare: Nationalisera Landsbankis konkursbo och ålägga 300 tus människor att betala en ny extra skatt på ca 5 miljarder dollar ovanpå allt annat. Som om Islänningarna har mer råd nu att betala än i fjol.

Regeringen verkar tro att den kan sitta kvar i evigheter. En framsynt kvinna på Island har förutspått att regeringens liv är på ända under året.

Jag hoppas att det sker i nästa vecka.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar