fredag 14 januari 2011

Regeringen försöker ännu en gång att trycka Icesave genom Altingi


Icesave - ett riktigt kaffe i vrångstrupen

I dagarna förbereder Altingis ekonomiska kommitté en ny runda i Icesave-tvisten. Den rödgröna regeringen verkar inte ge med sig förr än den har tvingat UK och Hollands olagliga krav på Islands skattebetalare. Detta även om 98% av de som röstade om Icesave förra våren sa NEJ till att betala. Vilken del av det ordet ministrarna inte förstår har ännu inte blivit klart.

Denna gången har regeringen lärt att mörka innehållet - dvs själva slutsumman - med mjukare emballage fast innehållet skiljer sig inte mycket från förra gången. Detta är för tredje gången som regeringen drar saken till Altingi. Första gången gick oppositionen med många Islänningar i taket och ändrade regeringens avtalsförslag på ett sådant sätt att UK och Holland sa nej. Andra gången mobiliserades tiotusentals Islänningar i namninsamlingar och andra protester och presidenten vägrade skriva på avtalet som då gick till omröstning hos nationen. Det blev näst intill ett enhälligt nej. Nu ger sig regeringen ännu en gång på nationen genom Altingi.

Icesave är den längst debatterade frågan i Altingis historia. Med kommande debatter blir Icesave nog Altingis mest besvärliga fråga förr eller senare. Frågan är vilket som är besvärligast: sakfrågan eller regeringens oförmåga att se verkligheten och respektera folkviljan. Jag har sagt det förr: Island har ingen skyldighet att betala utöver garantifondens medel. Räcker inte fondens medel får man sätta stopp. Island skall inte ensamt stå för EU:s bristfälliga regelverk gällande gränsöverskridande bankverksamhet. 

Organisationen Indefence har lämnat synpunkter på det "nya" avtalet och påpekar att även om räntan har sjunkit och Island därför inte krävs på lika mycket pengar finns osäkerheten kvar angående slutsumman. Det pågår många rättstvister mot gamla Landsbanki och domstolarnas tolkning påverkar utgången på  konkursboets utbetalningar. Dessutom ska staten betala en skuld i euro och pund medan Garantifondens intäkter är i isländska kronor. Detta medför enorm valutarisk som både riksbanken och regeringen förnekar. Jag har tidigare visat Morgunbladets riskmodell där skattebetalarna tvingas ta risker som lätt kan mångfaldiga skadan.

Att regeringen har så bråttom att skuldsätta nationen med Icesave innan domstolarna fått tid att göra sitt jobb väcker onda känslor. Farhågorna blir inte mindre när hänsyn tas till pågående brottsutredningar där Landbankis ledning anklagas för brott som kan ge fängelse. Att regeringen vill hasta fram en lagstiftning innan domarna faller ser ut som ministrarna jobbar på uppdrag av andra än väljarna. Det kan lika gärna vara kriminella personer - moderna bankrånare som ännu inte fått sin dom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar