fredag 14 januari 2011

EU förbjuder landning av makrill från Island

Maria Damanaki EUs fiskeminister
EUs kommissioner Maria Damanaki ansvarar för EUs fiskefrågor och fiskepolitik. Det ska bli spännande att följa om hon gör något åt dumpning av en miljon ton fin fisk i N-Atlanten varje år.

Nu bär hon ansvaret för att isländska båtar förbjuds landa makrill i någon av EU-medlemsländernas hamnar. Så mycket är den "fria" handeln inom EU värd.

Maria Damanaki hade mage att anklaga Islänningar för att bryta fiskeavtal innan ens Islänningarna fick komma till förhandlingsbordet med EU. Efter mycket om och men fick de vara med på få möten i höstas där de konfronterades med EUs och Norges ensidiga krav på 90% av makrillkvoten.

Havet har blivit varmare och makrillen känner inte av människan geografiska uppdelning i EU, Norge, Färöarna eller Island. Islänningarna märker av en markant ökning av makrill i sina vatten och med egen fiskepolitik grundad på vetenskaplig forskning och analys bestämmer de hur mycket fiskarna få fiska utan att fiskstammarna hotas.

Denna politik är något helt annat än EUs rövarfiske som håller på att utrota 30% och överfiskar 88% av fiskstammarna. Politik som förordar fiskare i Norra Atlanten att kasta hälften av fångsten - ca en miljon ton prima fisk - tillbaks död i havet.

EUs stormaktsfasoner att nu förbjuda isländska fiskebåtar att landa makrill i medlemsländernas hamnar är till för att med den störres kraft tvinga lilla Island att gå med på EUs krav. Det är dock osäkert om utfallet blir som fru Damanaki vill eftersom det mesta av makrillfiske vid Island landas i isländska hamnar.

Isländska myndigheter uppger att de skall lösa frågan vid förhandlingsbordet och kommer därför inte att  vidta några särskilda åtgärder på grund av EUs förbud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar