onsdag 5 januari 2011

Internationell ekobrottsutredning mot Kaupthing Bank i Luxemburg

Kaupthing Bank Luxemburg
Familjen Rowland som i dag äger Havilland bank i Luxemburg (f.d. Kaupthing Bank Luxemburg) försöker förhindra att dokument som hittades vid husrannsakan i banken tillhörande Kaupthing Bank lämnas ut till Islands speciella ekobrottsåklagare. Utredarna menar att dokumenten kan innehålla viktig information angående Kaupthing Banks kollaps enligt tidningen Daily Telegraph.

Familjen Rowland hävdar att Havilland bank inte har något med Kaupthing bank att göra. Ändå vägrar Havilland bank tillsammans med 19 kunder bistå med hjälp att lämna ut dokumenten till ekobrottsmyndigheten på Island.

Förra månaden dömde en domstol i Luxemburg banken till att överlämna dokumenten men Havilland bank har gått till högre instans. Tidigare hade banken deklarerat att den skulle bistå med all nödvändig hjälp till de isländska myndigheterna.

Kaupthing Bank utreds nu hos ekobrottsmyndigheten på Island och Serious Fraud Office i UK. Enligt Daily Telegrap riktar utredarna in sig på olagliga lån till bankens ägare och marknadsförfalskningar i syfte att höja priset på bankens aktie. Där undersöks bl.a. köp av Kaupthing aktier gjorda av brodern till Emiren av Katar och bröderna Gertner med Kaupthing banks egna medel.

Över 40 personer deltog i husrannsakan i Havilland bank i Luxemburg som är ett av de största tillslagen någonsin mot finansbolag i Luxemburg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar