Enligt Morgunbladets affärstidning i dag har Islands Riksbank drastiskt ändrat grundläggande siffror om Islands skulder på ett år.
För ett år sedan publicerade Riksbanken siffror där Icesave - krav inräknades och då var Islands utlandsskuld ca 1.450 miljarder ISK. Nyligen publicerade Riksbanken liknande siffror och plötsligt minskade skulden till 368 miljarder ISK. Det är endast 24,5% av Islands BNP. Verkligheten är dock en helt annan.
Dessa nya siffror medför fler frågor än svar på hur Riksbanken räknar. Exempelvis räknas företag som idag är i händerna på utländska kravägare som "ägor". På så sätt fixar banken fram en stor summa som sedan dras från skulderna. Vips sänks Islands statsskuld utomlands till bara 24,5% av BNP.
Tidningen har räknat att Islands "ägor" inte ens kan uppnå hälften av det Riksbanken räknar med. Isländska staten har skulder som motsvarar ca 110% av landets BNP. Tidningen pekar på att export/import som på pappret visar ett överskott på 138 miljarder ISK under årets första tre kvartal förblir ett underskott på knappt 152 miljarder ISK när hela penningflödet tas med i räkningen. Då tas hänsyn till ränteavbetalningar och aktieutdelningar till intressenter utomlands. Således har Islands ekonomi faktiskt krymt 13,7 miljarder ISK under årets första tre kvartal och hela 145 miljarder ISK samma period förra året.
Tidningen menar att Islands verkliga statsskuld utomlands kan vara ca tre gånger större än Riksbanken uppger och ifrågasätter kraftigt Riksbankens sifferkonst. Tidningen har noggrant genomgått siffrorna och medger att Morgunbladets siffror är försiktigt räknade så den verkliga statsskulden kan vara mycket högre.
Räknas de fallna bankerna med som görs i en av räknemodellerna blir Islands utomlandsskuld när "ägor" avräknats ca 9.297 miljarder ISK. Det är 620% av Islands PNP och det högsta i Europa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar