fredag 22 oktober 2010

"Taktisk" personlig konkurs - regeringens nya medicin mot krisen på Island

Den isländska regeringen står tätt med banker och finansbolag när det gäller att inte avskriva eller minska bostadsägarnas skulder. Regeringen har också visat fullständig lojalitet till tidigare skalbolagsdirektörer som tillåtits avskriva skulder på miljarder och fortsätta med bolag som om ingenting hänt.

Men för att bemöta vreden hos medborgarna funderar regeringen på att inleda " taktisk personlig konkurs" där människor som inte hittar någon annan utväg än att försätta sig i personlig konkurs ska kunna få skulderna avskrivna på två år istället för tidigare fyra år.

Talesmän för Arion bank (tidigare Kaupthing bank) hävdar att detta betyder att banken höjer kraven på utlåningen så det blir i princip omöjligt för vanliga människor att låna till en bostad i framtiden.

På Island har uttrycket "tunna bort" bildats på grund av demonstrationer där folk slår i tomma tunnor och framkallar ett sådant oväsen att det inte går att genomföra vanligt kontorsarbete i närheten.

En sådan "borttunning" ägde rum utanför Landsbankis huvdkontor i Reykjavik nyligen. Banken fick stänga kontoret och ge personalen ledigt den dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar