fredag 17 september 2010

Den låga räntan var olaglig

I går kom Högsta domstolens dom angående räntan på de tidigare ogiltigförklarade så kallade "korg"lånen på Island. Domen slog fast att även den låga räntan är olaglig eftersom den är bunden till de olagliga lånen. Domen är ett hårt slag för många av låntagarna som hade hoppats på att få behålla den låga räntan nu när lånen räknas om. Ännu vet ingen riktigt hur läget blir när bankerna och finansbolagen räknar om lånen enligt Riksbankens högre ränta under perioden. Utfallet beror bl.a. på när lånen togs.

Talesmän för gräsrotsorganisationer som Hushållens intresseorganisation, Marino Njalsson, sa att Högsta domstolens förutsättningar var lite annorlunda än tingsrättens och att domen inte tar hänsyn till om låneförutsättningarna brustit för låntagarna. "Vi behöver stämma på nytt för att få svar på den frågan" sa Marino i en intervju med Morgunbladid. "Domen nu leder till att många får fördubblade betalningsvillkor och låntagarna har goda argument för att stämma långivaren för ändrade förutsättningar som låntagaren inte kunde ta ställning till när lånet togs."

Gisli Tryggvason konsumenternas talesman sa att domen var en besvikelse och han hade förväntat sig att större hänsyn skulle tagits till låntagarna. "Om inte domen går vidare till EFTA domstolen är detta slutresultatet för konsumenterna" sa Gisli.

Asta Helgadottir låntagarnas ombudsman menar att domen inte är den bästa för låntagarna och att kostnaderna kommer att öka. Ändå är det bra att äntligen ha fått klart det som gäller, då kan folk planera utifrån det.

Enligt dagens media på Island planerar regeringen en ny lag baserat på Högsta domstolens räntedom. Regeringen har hitintills inte visat något intresse för att assistera konsumenter och låntagare, tvärtom har regeringen aktivt medverkat till att försvara bankernas och finansbolagens intressen - ofta på medborgarnas bekostnad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar