måndag 19 april 2010

Jon Asgeir Johannesson och Baugur största boven i bankdramat

I slutet på 2007 var Baugurs skyldigt ca 5,7 miljarder € till de isländska bankerna vilket motsvarade drygt 53% av bankernas totala kapital. Denna skuld reducerades till ca 4,5 miljarder € när bankerna föll. I Baugurs imperium gick 184 företag i konkurs, störst var Baugur Group, FL Group, Mosaic Fashions och Landic Property. Förutom Kaupthing Bank var Baugur en av huvudägarna i Glitnir bank. Denna bank lånade ut pengar till olika företag inom Baugur utan att bedöma risken i ägarbilden med en stor ägare i alla bolagen.

Denna information som nu blir tydligare efter Altingis rapport om bankkraschen, bekräftar den förra statsministern och Riksbankschefen David Oddsson långa kamp mot korruption och lagbrott hos familjen Johannesson. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Islands största bankrånare Jon Asgeir Johannesson fortsätter ohindrat skriva i isländsk media och ta i kragen på finansministern och journalister som inte ingår i Baugurs hallelujakår samtidigt som Socialdemokraterna som stöttat Baugur under ett helt decennium kan fortsätta sin hatkampanj mot David Oddsson.

Det är en dubbelmoral utan like när Ingibjörg Solrun S förra partiledare fäller krokodiltårar och gör upp med sin utrikesministerpost i förra regeringen att hon "svikit" sig själv och partiet. Om S menar något med sin "uppgörelse" måste dom erkänna sin skuld och häxjakt på hederliga politiker som David Odsson.

Baugurs välde har slutat. Det gör denna regerings också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar