onsdag 28 april 2010

EU:s regelverk bristfälligt enligt Islands Riksbankschef

Mar Gudmundsson Riksbanskchef på Island sa i sitt tal på IMF:s årsmöte i Washington att bristen på bankkontroll på Island inte ensam räcker som en förklaring på orsakerna till bankkraschen. Mar Gudmundsson menar att EU:s regelverk är bristfälligt.

"Jag tror att att man i EU inte har dragit rätt lärdom av de isländska bankernas kollaps och jag försökte peka på de brister som fanns i EU:s regelverk före kraschen" säger Mar Gudmundsson i en intervju i Morgunbladet. Han säger att enligt det så kallade europeiska certifikatet kunde banker som fick tillstånd att operera i ett utav EES länderna automatiskt ha verksamhet i alla länder inom EES området (EU:s 27 medlemsländer + Island, Norge och Lichtenstein). Många banker, bland annat de isländska hade en omfattande rörelse utanför hemlandet. Trots detta låg ansvaret på finanskontrollen hos enskilda länder. Det samma gällde för insättargarantin.

Mar Gudmundsson sa att man försummat uppmärksamma den risk som följer den överskridande bankverksamheten eftersom stora skillnader finns i betalningsdatum för skulder och ägor i utländsk valuta. Man missade också kontrollen på långivarnas solvens om betalningskriser skulle uppstå.

Speciellt gäller detta för länder som Island som är en liten marknad utanför euro området.

"Jag själv är inte säker på hur vi ska ändra systemet, det jag ville var att sätta fokus på vilka lärdomar vi kan dra av kraschen," säger Mar Gudmundsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar