fredag 8 februari 2013

Drygt 82% vill se Hanna Birna Kristjansdottir som ordförande för Självständighetspartiet


Hanna Birna Kristjansdottir tidigare etta på Självständighetsparitets lista i Reykjavik är mycket populärare som partiordförande än sittande Bjarni Benediktsson enligt en ny Gallup undersökning berättar Morgunbladet.

Hanna Birna utmanade den sittande partiordföranden på partiets senast rikskongress men förlorade. Hon hade dock betydande andel röster bakom sig och var inte långt från ordföranden. Inom bara några veckor har Självständighetspartiet sin årliga rikskongress i Reykjavikl.

Läget kan ha ändrats till Hanna Birnas fördel nu efter Icesavedomen. Bjarni Benediktsson röstade för avtalet det s.k. Icesave III som det isländska folket fällde i en folkomröstning. Han har även varit involverat i finansuppgörelser efter bankkraschen som skadat hans profil och gjort att många inte litar på hans person.

Hanna Birna däremot har en klanderfri bakgrund och en spikrak karriär inom Självständighetspartiet där hon fått chansen att visa på sina personliga ledaregenskaper hos Reykjavik Stad. Dessutom är hon verbal och med hjärta som slår för folket vilket gör att hon håller högt förtroende bland Självständighetspartiets väljarkår.

På frågan om man tyckte Hanna Birna Kristjansdottir var starkare som ordförande än Bjarni Benediktsson svarade 82,4 % att de tyckte Hanna Birna var starkare, 9,4% tyckte att Bjarni Benediktsson var starkare och 8.2% menade att de var lika.

Av de som inte redan bestämt sig för vilket parti de kommer att rösta på i valet sa hela 55% att de trodde att det var mer sannolikt att de skulle rösta på Självständighetspartiet om Hanna Birna Kristjansdottir var ordförande men endast 2% tänkte rösta på partiet om Bjarni var ordförande medan 43% sa att det inte spelade någon roll.

Tillägg:

Just i skrivande stund meddelar Hanna Birna Kristjansdottir att hon ställer upp som vice-ordförande på Självständighetspartiets kommande rikskongress. Nu har Bjarni Benediktsson möjligheten att visa vilken gentleman han är og kliva åt sidan så Hanna Birna blir självvald som partiordförande. Bjarni Benediktsson skulle säkert bli bra i rollen som viceordförande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar