måndag 17 december 2012

Bättre för Island att vara utanför EU säger Islands president

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson i en ny intervju med CNN
Nyligen var Richard Quest hos CNN på besök på Island och träffade då Islands president. Bland annat frågade Richard Hr. Olafur Ragnar Grimsson om hans ståndpunkt till EU och om hann skulle hänvisa frågan om medlemskap i EU till en folkomröstning.

"Absolut. Det var budskapet i min valkampanj i presidentvalet tidigare i år och jag blev för femte gången återvald på grund av detta löfte," svarade presidenten. "Vi är placerade i mitten på Nord-Atlanten. Norge, våran granne i öst står utanför EU. Grönland, våran granne i väst beslutade att lämna EU. Och när vi ser framåt i ett längre perspektiv där Nord-Atlantiska området växer sig till att bli ett av världens hetaste ekonomiska områden, då menar jag att Islands intressen bättre tjänas genom att befästa den nuvarande positionen istället för att överlämna till EU att representera oss."

Apropå återhämtningen efter bankkonkurserna på Island, sa Islands president att landets demokratiska rättigheter vägt tyngre än trycket från europeiska politiker och experter. När Quest frågade om det bara gällde för Island men inte exempelvis för Grekland svarade presidenten att Grekland inte haft möjligheten att devalvera valutan eftersom de har euron. Men utom tvekan skulle Grekland och andra krisdrabbade länder kunnat använda samma policy mot bankerna som Island.

"Jag har ofta ställt den frågan varför banker är heligare i det ekonomiska systemet än andra viktiga företag som levererar mer produktion."

Mer information hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar