lördag 21 juli 2012

74 % av Islänningarna vill inte gå med i EU

I början på juli gjordes en undersökning angående Islänningarnas ställning med eller mot EU. Undersökningen gjordes av TV2, Visir och radio Bylgjan. Totalt svarade drygt två tusen personer.

Resultatet visade att hela 74 % var mycket eller delvis mot att Island går med i EU men endast 23 % var  mycket eller delvis för att Island går med i EU.

67 % var mycket emot att gå med i EU. 7 % var delvis mot att gå med i EU.
15 % var mycket för ett EU-medlemsskap. 8 % var delvis för ett EU-medlemsskap.
3 % var neutrala.

EUs image har blivit nattsvart. 
Jag tror inte någon annan undersökning visat på ett sådant avgörande sätt Islänningarnas förhållningssätt mot att gå med i EU. Klart att eurokrisen, skuldkrisen og nu makrilltvisten enar nationen till försvar för en av Islands viktigaste näring, fiskenäringen.

EU överfiskar enligt egen grönbok över 80 % av fiskstammarna i egna vatten. Klart det inte stämmer att då hota Island och Färöarna med handelsblockad för att "över"fiska makrill i egen fiskezon bara därför att man inte vill godkänna EUs diktat om makrillfiske på "10 %" när EU själva tar 90 %.

EU verkar tro att makrillen är öronmärkt EU vilket den naturligtvis inte är mera än flyttfåglar och andra vandringsarter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar