söndag 22 januari 2012

Alltingi öppnar för upphävning av åtalet mot Geir Haarde

Bjarni Benediktsson ordf.
Självständighetspartiet
Sigmundur David Gunnlaugsson
ordf. Framstegspartiet (Centern)
Justitieminister Ögmundur Jonasson
I slutet på förra veckan diskuterade Alltingi ett förslag från Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson om att upphäva åtalet mot Islands förra statsminister Geir Haarde. Dels så har Landsdomur redan ogiltigförklarat delar av åtalet och dels så har en del parlamentsledamöter ändrat uppfattning i frågan.
Allt fler inser nu orimligheten i att endast åtala en enda person som ansvarig för finanskrisen som tog bankerna på Island över ruinens brant. Ursprungligen diskuterade Alltingi att åtala fyra tidigare ministrar men socialdemokraterna taktikröstade för att skydda sina egna och resultatet blev att endast en tidigare minister blev åtalad.

Hela historien har blivit mycket pinsam för den sittande regeringen. Nuvarande justitieminister Ögmundur Jonasson skrev en artikel i Morgunbladet förra veckan där han tog avstånd från åtalet. Han förklarade att orsakerna till krisen var mycket större än att vara en individs ansvar. Han refererade till Alltingis speciella utredning och menade att finanssystemet och tidigare bankdirektörer och finansskojare hade sin stora del i skulden. Justitieministerns artikel slog ned som en bomb hos socialdemokraterna som inte finner ord för att deklarera hur "opassande det är att Alltingi tar saken i egna händer från en domstol." Själva har de glömt att på deras initiativ är Alltingi den som åtalar samt har tillsatt både åklagare och domare i fallet. Fallet är politiskt och ingen utredning i ministerns sakfråga har någonsin ägt rum. Det förväntas att Geir Haarde förmår bevisa sin oskuld istället som vanligt inom rättvisan att var och en är oskyldig tills skuldfrågan utretts och skuld bevisats inför en domstol.

I en artikel i Morgunbladet förra veckan hänvisar Framstegspartiets (Centerns) ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson till statminister Johanna Sigurdardottirs förklaring till åtalet där hon hoppas att åtalet "lugnar allmänheten eftersom det var meningen med åtalet." Sigmundur David pekar på att tidigare har Robespierres sagt i den franska revolutionen att "revolutionen äter upp sina egna barn."

Socialdemokraterna vill statuera ett skrämmande varningsexempel mot Självständighetspartiets väljare: "Se hur det går när man röstar på Självständighetspartiet." Sossarna beter sig som medeltida slottsherrar som dödade sina motståndare och satte upp deras huvuden på pålar utanför ingången för att skrämma människor och driva ut djävulen. Men Islands justitieminister kan ha träffat spiken på huvudet när han sa att åtalet mot Geir Haarde var en taktisk manöver för att vilseleda folk. Det stämmer ganska bra med hur Sossarna har använt tiden i regeringsställning för att skydda sina tidigare uppdragsgivare inom främst Baugur imperiet som nu står åtalade och under utredning av Islands speciella ekobrottsåklagare.

Sigmundur David Gunnlaugsson påpekar att nuvarande regering har brutit mer mot lagen än Geir Haarde står åtalad för och frågar "om det är naturligt att en f.d. minister står åtalad men nuvarande ministrar undgår åtal?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar