Islands statsminister grattar det kvinnliga landslaget i fotboll efter segern över Ukraina. Island deltar i slutkampen i Sverige nästa år. Bilden har åkt runt på Internet bl.a. på facebook. |
Det har varit väldigt märkligt att följa debatten om reformarbetet på Islands konstitution. Islands statsminister Johanna Sigurdardottir bröt landets konstitution när regeringen inte lyckades hålla lagliga val till den så kallade "konstitutionsparlamentet" och Högsta domstolen ogiltigförklarade kandidaternas mandat. Då utsåg Alltingis majoritet samma personer till "konstitutionsrådet" tvärt emot Högsta domstolens utlåtande.
Nu har det s.k. "rådet" lagt fram sitt förslag till en helt ny konstitution för Island varpå Islands konstitution från 1994 när republiken utlystes skall skrotas.
Sosseregeringen tänker köra den nya konstitutionen med express fart genom Alltingi, vars ledamöter var hindrade från att diskutera innehållet i rådets förslag tidigare. Men nu får de diskutera med en ny begränsande rutin i Alltingi om att inte få tala hur länge som helst.
Johanna Sigurdardottir utlyser sig själv som Islands stora frihetskämpe, t.o.m. större än landets kämpe för Islands oberoende Jon Sigurdsson. Men den riktiga anledningen för att pressa förslaget genom Alltingi är att den nya konstitutionen har anpassats till EU för att påskynda Islands ansökningsprocess till Unionen. Men om detta låtsas regeringen som ingenting och själv påstår Johanna att en utredningskommitté hos Alltingi har till uppgift att ändra konstitutionen inför EU-ansökningen.
Debatten rasar om innehållet i rådets förslag eftersom det inte överensstämmer med vad riksmötet 2010 kom fram till. Rådet har helt enkelt ändrat resultatet och lagt in egna paragrafer som tillåter Alltingi att överlåta landets suveränitet (till EU) utan att folket får säga sitt. På samma sätt har man infört paragraf för begränsning af folkomröstningar så islänningarna inte får rösta i finansiella frågor eller nationella avtal med utlandet (läses EU). Hade den paragrafen funnits i nuvarande konstitution så skulle folkomröstningarna om Icesave inte varit möjliga.
2/3 delar av folket på Island motsätter sig medlemskap i EU. Sossevänstergröna regeringen fruktar detta och väljer därför att försöka luras.
Risken är när gemene man uppfattar detta att då blir det ett stort ramaskri och sossarna går ett historiskt nederlag till mötes i valet nästa vår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar