måndag 4 april 2011

Ekobrottsmyndigheten i UK undersöker Landsbanki

En av Islands skalbolagsdirektörer
Björgolfur Thor Björgolfsson

Enligt Morgunbladid förra veckan undersöker Serious Fraud Office i UK märkliga och olagliga pengatransaktioner strax före, under och efter Landsbankis konkurs oktober 2008.

Tidningen Telegraph har skrivit artiklar i fallet - klicka här. Stora summor pengar fördes från Landsbanki timmarna under konkursen till företag i Björgolfssons familj ägo. Tidningen menar att transaktionerna var olagliga eftersom de gjordes efter att banken deklarerades i konkurs. På samma dag och banken gick i konkurs flyttades mellan 170 -180 miljoner sterling pund från Landsbanki till ägarfamiljen Björgolfsson.

Björgvin Thor anses vara en av världens rikaste män med ägor på drygt en miljard dollar. Troligen kommer en stor del av pengarna från blåsta Icesave insättare som UK och Holland försöker tvinga på Isländska skattebetalare genom Icesave-avtal med Islands regering.

Det är märkligt att se hur politikerna hellre använder tiden för att förflytta skadan av ekobrottsligheten till statskassan istället för att åtala och fängsla ekobrottslingarna. På så sätt bidrar korrumperade politiker till att ekobrottslingarna kan stoppa undan stulna pengar medan allmänheten ska stå för notan.

Det är bara att hoppas att SFO räder i UK och andra länder tillsammans med Islands speciella åklagare börjar ge utdelning snart. I annat fall verkar det bara mer vara ett spel för galleriet än att man menar allvar att upplysa världens största ekonomiska brottslighet i senare tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar