fredag 18 mars 2011

Nappar Island på Icesave III ?

Säg bara ett litet ja. Ta bara en liten, liten giftig bit.
Icesaves giftiga äpple växer varje gång den elaka häxan besöker Islands vackra fjällkvinna.
Många menar att Icesave är statsministerns entrébiljett till EU eftersom UK och Holland håller veto om nya EU-medlemmar i handen. Budskapet är simpelt: "Om ni inte betalar vår Icesave-räkning då säger vi nej till Island som medlem av EU."

Den 9 april blir det för andra gången en folkomröstning i Icesave-frågan. Denna gången har man tvättat utformningen på kraven, nu heter det inte en räkning utan ett internationellt avtal.  Räntan är sänkt jämfört med förr men annars är allt som vanligt. Till exempel att Island ger upp sin juridiska position och avtalet följer engelsk lagstiftning.

Folk frågar sig varför det är mer logiskt denna gång att säga ja istället för nej men diskussionen stupar på samma argument som förr: varför ska jag betala olagliga krav för ekonomiska brottslingar?

Denna omröstning påminner om euro-omröstningen i Sverige år 2003. En stor del av etablissemanget, dvs de flesta politiska partiledningarna tillsammans med ledare för fack och näringslivsorganisationer  vill rösta ja. Regeringen och bankerna har lagt upp i en propagandakampanj utan like och alls slags experter skrämmer folk till tystnad och ja.

Det lär bli en spännande valrörelse.

Jag återkommer.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar