tisdag 1 mars 2011

Om Island säger ja till Icesave blir landet pantsatt i London och Haag i 35 år

Wall Street tar upp handsken för lilla Island. Tack igen!

Wall Street Journals ledarskribent tar upp handsken för Island i nyligen publicerad ledare. Tidningen beskriver bakgrunden till Icesave, att UK och Holland kräver Island på betalning på ländernas Icesave utbetalningar till deras medborgare som regeringarna i UK och Holland beslutade om. 

Enligt Wall Street Journal kommer kravet - ifall det blir godkänt på Island - att försätta Islänningarna i skuldbojor upp till 35 år: "Om Island säger ja till Icesave blir landet pantsatt i London och Haag i 35 år"

På Island har regeringen dragit igång en skrämselkampanj för att försöka skrämma Islänningarna att rösta ja. Enligt skrämselpropagandan kommer Island att ställas inför internationella domstolar och dömas att betala inte bara garantibeloppet på 20 tus euro till UK och Holland utan hela beloppet som UK och Holland betalade ut + ränta i stil med EUs nödlån till Irland på 5,5% eller som i Portugals fall upp mot 7 %. Gordon Brown sa när hans regering beslutade om utbetalning på hela insättningen oavsett belopp till Icesave insättare i UK: "Nobody is going to loose a penny on Icesave".  Holland betalade upp till 100 tus €.

Den isländska regeringen som för ett år sedan försökte få Islänningarna att betala en ränta på 5,5% påstår att nya avtalet är såpass mycket bättre att alla borde säga ja. Visserligen är räntan lägre nu med 3,2%. För övrigt är det samma kapitalkrav, samma valutarisker och samma osäkerhet om  konkursboets tillgångar.  Som förr får inte Isländska domstolar döma i frågan. Nytt omslag som skall lura Islänningarna med ordet avtal istället för faktura.

Jag hoppas att avtalet blir fällt med ett rungande NEJ!

1 kommentar: