tisdag 20 september 2011

Islänningar vill få bättre politiker

Althingi 

Enligt Morgunbladet som i dag publicerar resultatet av MMs opinionsundersökning angående allmänhetens förtroende till politikerna på Island jäser ett stort missnöje med nuvarande politiker.

Endast 14,6 % är nöjda med regeringen och hela 64,10 % är mycket eller ganska mycket missnöjda med regeringen. 21,4 % är varken nöjda eller missnöjda med regeringen.

Allmänhetens förhållningssätt till oppositionen är något men inte mycket bättre:

Endast 7,3 % är nöjda med oppositionen, hela 63,10 % är mycket eller ganska mycket missnöjda med oppositionen och hela 29,6% varken nöjda eller missnöjda med oppositionen.

Att skillnaderna inte är större vill jag förklara med Islänningarnas önskan om en tydligare samlad opposition mot den regering som har prioriterat bankernas och egna politiska mål utöver nationens intressen exempelvis ökat byråkrati inom regeringskansliet med beslutanderätt till statsministern att öka antal ministrar och assistenter, ta Island med i EU, bildande av ett onödigt "konstitutionsparlament" med tillhörande kostnader samt ett val som visade sig bryta mot konstitutionen osv.

Nationen har i flera undersökningar prioriterat arbete och hemmens skuldsanering som viktigaste frågorna. Må hända att några av oppositionens parlamentsledamöter räds nyval lika mycket som den sittande regeringen vilket inte ökar deras popularitet precis.

Nationen vill få politiker som lyssnar på Islänningarnas behov och prioriteringar. Enda vägen att komma dit är genom att lösa upp det sittande parlamentet och utlysa nyval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar