tisdag 17 augusti 2010

Landsflykt på Island - den största på 122 år!

Antalet invånare minskar drastiskt och oroväckande fort på Island. Hastigheten i nationens krympning är så stor att man behöver gå 122 år tillbaks i tiden för att hitta något liknande!
1888 vallfärdade Islänningarna till Det Stora Vinlandet i väst, d.v.s. USA.

I år har Islänningarna krympt med 0,4% under de första sex månaderna och är nu sammanlagt 318.006 jämfört med 319.246 samma period i fjol. Trenden under det senaste decenniet har varit att Islänningarna har gått från ca 281 tusen till drygt 318. Trenden har därmed stannat och vänder åt andra hållet i stället.

Jämfört med dagens ekonomiska situation på Island är denna utveckling förståelig. Många av dem som lämnar landet är tidigare inflyttade utländska arbetare som jobbat inom främst byggbranschen och närliggande branscher där det fanns mycket jobb under de goda åren före bankkraschen. Men nu börjar som sagt krisens verkan synas i antalet invånare på ön.

Krisen ändrar även proportionen mellan män och kvinnor eftersom det är mest män som lämnar ön -1,1 % årets förta sex månader medan kvinnorna blivit 0,3% fler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar