fredag 30 juli 2010

Isländska staten inte ansvarig för Icesave enligt EU:s direktiv

Det är nu utom all tvekan att isländska staten ansvarar inte för Icesave insättarnas pengar enligt EU:s regler om gränsöverskridande bankverksamhet. Detta framgick av EU-kommissionens svar till norska nyhetsbyrån ABC. ABC ställde skriftliga frågor till kommissionär Michel Barnier och fick skriftliga svar från hans stab.

De isländska advokaterna, professor Stefan M. Stefansson och Larus Blöndal, som tidigare gjort denna tolkning säger till media på Island att de är glada över att nu ha fått det bekräftat av EU-kommissionen att deras tolkning är rätt.

Larus Blöndal sa i TV att situation angående Icesave har ändrats och professor Stefan M. Stefansson sa i en intervju i Morgunbladet att den nya situationen betyder att om den isländska staten ska kunna göras ansvarig för Icesave måste ansvariga myndigheter inom EU stämma isländska staten och bevisa att Island gjort fel vid implementeringen av EU:s direktiv om bankinsättares garantifonder: "Då måste man gå den vägen att ställa krav på ersättning för skada på grund av implementeringen och bevisa en försummelse som dessutom har orsakat en skada som man blir skyldig att betala för."

Apropå EU-kommissionens påstående att Island inte har följt reglerna vid införande av garantifonden på Island har tidigare och nuvarande ministrar bevittnat att ingen anmärkning lämnats av EFTA (ESA) till Island som redan 1997 rapporterade till ESA om hur garantisystemet byggdes upp på Island.

Tidigare finansministrar på Island, Finnur Ingolfsson och Valgerdur Sverrisdottir känner inte till att någon anmärkning kommit från EFTA (ESA) och departementschef Benedikt Arnason som inledde direktivet på Island säger samma sak.

Några politiker har deklarerat sin glädje och välkomnar EU-kommissionens svar och ser fram mot en upprättelse vid en eventuell domstolsprövning hos EFTA.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar